Mεγάλο πιλοτικό έργο πόντισης τεχνητών υφάλων τρισδιάτατης εκτύπωσης στην προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή της Αμαθούντας, θέτουν σε εφαρμογή το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών με το Ινστιτούτο Θάλασσας και Ναυτιλείας Κύπρου και το πανεπιστήμιο του Los Angeles που εξειδικεύεται στη χρήση και διαμόρφωση υλικών.
Όπως εξήγησε στο Κανάλι 6 ο Λειτουργός στο Τμήμα Τεχνητών Υφάλων του Τμήματος Αλιείας Γιώργος Παγιάτας, πρόθεση είναι να χρησιμοποιηθούν υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, που αποκτούν καλύτερες ιδιότητες μέσα στη θάλασσα, όπως για παράδειγμα το αρχαίο ρωμαϊκό τσιμέντο.
Ο κ. Παγιάτας πρόσθεσε πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα οριστικοποιηθεί το σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής της Αμαθούντας και αρχές του 2023 θα ξεκινήσει η κατασκευή των πρώτων τεχνητών υφάλων, διαδικασία που θα διαρκέσει γύρω στον ένα χρόνο. Στη συνέχεια αφού οι εμπλεκόμενοι καταλήξουν στα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, θα επεκταθεί το σχέδιο στην ευρύτερη περιοχή της Αμαθούντας.
Αν είναι καλά τα αποτελέσματα, τεχνητοί ύφαλοι τρισδιάτατης εκτύπωσης θα ποντισθούν και σε άλλες προτατεύομενες θαλάσσιες περιοχές.
Όπως μας είπε ο Γιώργος Παγιάτας, η συμφωνία με την εταιρεία που θα παραχωρήσει τον εκτυπωτή έχει υπογραφεί και κατά πάσα πιθανότητα αυτός θα τοποθετηθεί στη Λεμεσό.