H υιοθέτηση της πρότασης της Κροατίας, την οποία στήριξε και η Κύπρος και άλλα κράτη μέλη, για τη στήριξη των αγροτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την οποία η Κομισιόν ενημέρωσε την Τρίτη τους Υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ, θα δώσει στη δυνατότητα στη χώρα να αντλήσει μέχρι και 5 εκατομμύρια ευρώ για το σκοπό αυτό, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Στις δηλώσεις του, ο κ. Καδής επεσήμανε πως κατά τη συνάντηση αποδείχθηκε πως και μικρά κράτη μέλη όπως η Κύπρος μπορούν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση πανευρωπαϊκών πολιτικών, φέρνοντας ως παραδείγματα την απόφαση για τη στήριξη των αγροτών καθώς και την πρόταση της Κύπρου για κοινή λίστα σε επίπεδο ΕΕ για τα ζώα που μπορούν να διατηρούνται ως κατοικίδια.
Αναφερόμενος στην απόφαση της Κομισιόν την περασμένη Παρασκευή να ικανοποιήσει αίτημα της Κροατίας, της Κύπρου και άλλων κρατών μελών για παροχή έκτακτης προσωρινής στήριξης μέσω του προϋπολογισμού Αγροτικής Ανάπτυξης στους αγρότες που επηρεάζονται από την ενεργειακή κρίση και την άνοδο των τιμών, ο κ. Καδής υπογράμμισε πως αυτό που παρουσίασε η Επιτροπή ήταν ακριβώς αυτό που είχε προτείνει η Κύπρος στη προηγούμενη συνάντηση του Συμβουλίου.
«Μέσα από την υιοθέτηση αυτής της πρότασης, ειδικά για την Κύπρο θα μπορέσουμε να αντλήσουμε ένα ποσό της τάξης των 5 εκατομμυρίων ευρώ για να στηρίξουμε τους Κύπριους αγρότες έτσι ώστε να περάσουν τη δύσκολη αυτή περίοδο ενόψει των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων, των λιπασμάτων, των ζωοτροφών, και τις δυσκολίες που τους έχουν δημιουργήσει αυτές οι αυξήσεις», πρόσθεσε, προαναγγέλλοντας πως την ερχόμενη Παρασκευή θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο ο τρόπος με τον οποίο θα κατανεμηθούν αυτά τα 5 εκατομμύρια ευρώ «και ενδεχομένως και επιπρόσθετοι πόροι που θα εγκριθούν από το Υπουργείο Οικονομικών», όπως είπε.
Ο κ. Καδής αναφέρθηκε και στην πρόταση για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής θετικής λίστας για άγρια ζώα, τα οποία επιτρέπεται να τυγχάνουν εμπορίας.
Σημειώνοντας πως το εμπόριο άγριων ειδών αποτελεί μία από τις σημαντικότερες απειλές για την βιοποικιλότητας, ο κ. Καδής επεσήμανε τον θετικό ρόλο που μπορεί να παίξει η θέσπιση μιας τέτοιας λίστας σε επίπεδο ΕΕ.
«Είναι πολύ σημαντική η πρόταση μας, επίσης, για σκοπούς προστασίας και ευημερίας των ζώων – τα άγρια ζώα γεννιούνται και δεν είναι για να διατηρούνται στην αιχμαλωσία – και, βέβαια, διαδραματίζει θετικό ρόλο και στα θέματα της ασφάλειας και υγείας των πολιτών», σημείωσε.
«Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που είδαμε ότι η πρόταση που παρουσίασε η Κύπρος αγκαλιάστηκε σχεδόν από το σύνολο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας ανέφερε ότι θα μελετήσει ακριβώς τη δημιουργία μιας νομοθεσίας η οποία θα περιλαμβάνει πρόνοια για τη δημιουργία της θετικής λίστας, όπως την εισηγήθηκε και η Κύπρος», πρόσθεσε.
πηγή: ΚΥΠΕ