Τρία πρόσωπα που συμμετείχαν σε κάποια από τα παράνομα λόγω lockdown πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ, αποκαλύπτουν, μιλώντας στην εκπομπή Panorama του BBC, λεπτομέρειες που μοιάζουν να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τον Μπόρις Τζόνσον.

Οι νέες αποκαλύψεις έρχονται μία ημέρα μετά από τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών του Βρετανού Πρωθυπουργού να κρατά ένα ποτήρι με ποτό σε συνάθροιση συνεργατών του σε δωμάτιο του Νούμερου 10 και πιθανότατα μία ημέρα πριν από τη δημοσιοποίηση (την Τετάρτη) της πλήρους έκθεσης της κρατικής αξιωματούχου Σου Γκρέι για το partygate.

Οι τρεις πηγές του BBC περιγράφουν υπό καθεστώς ανωνυμίας μια κουλτούρα τακτικών κοινωνικών συναθροίσεων στην Ντάουνινγκ Στριτ ακόμη και εν μέσω lockdown, με συχνή κατανάλωση οινοπνευματωδών και θορυβώδη πάρτι που ορισμένες φορές διαρκούσαν μέχρι πολύ αργά, με αποτέλεσμα μερικοί από τους παριστάμενους να διανυκτερεύουν στο κτίριο που στεγάζει το πρωθυπουργικό γραφείο.

Όπως λένε, ένιωθαν ότι όλα γίνονταν με την έμμεση άδεια του ίδιου του Πρωθυπουργού, καθώς ο ίδιος συχνά έπινε ένα ποτό μαζί τους πριν ανεβεί από το γραφείο του στο διαμέρισμά του, στο Νούμερο 11 της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Δεν έλεγε ‘Μπορείτε όλοι να διαλυθείτε και να πάτε σπίτι; Μπορείτε να τηρείτε κοινωνικές αποστάσεις; Μπορούν όλοι να βάλουν τις μάσκες τους;’ Όχι, δεν το έλεγε σε κανέναν αυτό. Άρπαζε ένα ποτήρι για τον ίδιο», αναφέρουν ενδεικτικά οι πηγές του BBC.

Λένε επίσης ότι όταν άκουγαν τον Πρωθυπουργό να διαψεύδει ότι είχαν γίνει πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ κοιτάζονταν μεταξύ τους με δυσπιστία και ρωτούσαν γιατί, όταν όλοι γνώριζαν πως οι κανόνες είχαν παραβιαστεί.

Ο κ. Τζόνσον δέχθηκε πρόστιμο από τη Μητροπολιτική Αστυνομία για την παρουσία του σε πάρτι στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου, όχι όμως για άλλες συναθροίσεις, ούτε αυτή στην οποία φωτογραφήθηκε με το ποτό στο χέρι.

Για το συγκεκριμένο πάρτι, στις 13 Νοεμβρίου 2020, που ήταν αποχαιρετιστήριο πάρτι για τον υπεύθυνο επικοινωνίας του πρωθυπουργικού γραφείου Λι Κέιν, οι καταγγέλλοντες λένε πως υπήρχαν τουλάχιστον 30 άτομα στοιβαγμένα σε ένα δωμάτιο, με κάποιους να κάθονται στα γόνατα άλλων, χωρίς καμία απόσταση. Ο κ. Τζόνσον έκανε και μια σύντομη αποχαιρετιστήρια ομιλία για τον συνεργάτη του.

Στο πάρτι που έγινε την παραμονή της κηδείας του πρίγκιπα Φίλιππου στις 16 Απριλίου 2021, η ασφάλεια της Ντάουνινγκ Στριτ ζήτησε από τους παριστάμενους να βγουν στον κήπο λόγω του υπερβολικού θορύβου, σύμφωνα με τους ίδιους.

Οι τρεις πηγές περιγράφουν επίσης πώς κάποιοι άρχισαν να κοροϊδεύουν έναν φύλακα της Ντάουνινγκ Στριτ που τους ζήτησε να σταματήσουν ένα πάρτι διότι δεν επιτρεπόταν, πώς στην ατζέντα όλων υπήρχε μόνιμα ραντεβού για ποτά σε δωμάτιο της Ντάουνινγκ Στριτ κάθε Παρασκευή στις 4 το απόγευμα και πως οι σκουπιδοτενεκέδες του κτιρίου ήταν συχνά ξεχειλισμένοι με άδεια μπουκάλια και ποτήρια.

Οι τρεις παραδέχονται πως η συμπεριφορά τους, την ώρα που πολίτες πέθαιναν μόνοι από τον κορωνοϊό, ήταν «ασυγχώρητη».