Οι πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ παρουσίασαν μείωση 16,6% τον Απρίλιο, εν μέσω της συνεχιζόμενης αύξησης των τιμών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη.

Οι πωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν στις 591,000 βάσει εποχικά προσαρμοσμένων στοιχείων με τις μειώσεις να καταγράφονται σε όλη την αμερικανική επικράτεια. Η επίδοση θεωρείται πολύ χειρότερη απ’ ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές και έχει επιδεινωθεί από την αναθεώρηση προς τα κάτω των στοιχείων του προηγούμενου μήνα. Σε ετήσια βάση (σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021), οι πωλήσεις κατοικιών παρουσίασαν μείωση 26,9%. Πρόκειται για τον τρίτο συνεχόμενο πτωτικό μήνα όσον αφορά τις πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, εν μέσω του αυξανόμενου κόστους δανεισμού που επιβραδύνει τη ζήτηση, οι τιμές των οικιών συνέχισαν την άνοδο τον Απρίλιο, φτάνοντας τη μέση τιμή των $450.600 από $435.000 τον προηγούμενο μήνα.

Οι πωλήσεις κατοικιών κατέγραφαν ανοδική πορεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, ωθούμενες από την εργασία από το σπίτι και τις αυξανόμενες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών, κάτι που ώθησε πολλές οικογένειες προς αγορά μεγαλύτερων κατοικιών έξω από τις πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές, με την αυξημένη ζήτηση να ωθεί ανοδικά τις τιμές.

Την ίδια ώρα η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (Fed) εισήλθε σε περίοδο αύξησης των επιτοκίων, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον υψηλότερο πληθωρισμό εδώ και τέσσερις δεκαετίες στις ΗΠΑ, κάτι που ώθησε ανοδικά το κόστος δανεισμού.

«Τα ψηλότερα επιτόκια για στεγαστικά δάνεια και οι υψηλές τιμές καθιστούν τις κατοικίες πιο ακριβές, ιδιαίτερα για τους νέους αγοραστές», δήλωσε ο οικονομολόγος στην Oxford Economics, Όρεν Κλάτσκιν, προσθέτοντας πως οι αυξήσεις στα εισοδήματα δεν θα συνάδουν με τις αυξήσεις στο κόστος δανεισμού και τις αυξημένες τιμές κατοικιών, κάτι που θα συμπιέσει τις πωλήσεις κατοικιών.

Παράλληλα την ώρα που οι πωλήσεις υποχωρούν, η προσφορά κατοικιών αυξήθηκε φτάνοντας σε διαθεσιμότητα για περίοδο 9 μηνών από 6,9 μήνες τον προηγούμενο μήνα.

Οι κατασκευαστικές εταιρείες θα προσθέτουν στο απόθεμα κατοικιών, αλλά όχι στο βαθμό που θα ωθούσε καθοδικά τις τιμές, είπε ο Κλάτσκιν.

ΚΥΠΕ-ΑFP