*Φωτογραφία αρχείου

Σε κίνδυνο τέθηκαν μέλη της Πυροσβεστικής που κλήθηκαν να κατασβήσουν πυρκαγιά που ξέσπασε πρόσφατα σε αποθήκη σε υποσταθμό της ΑΗΚ, στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο του τσιμεντοποιείου στη Μονή, στην οποία υπήρχαν δεκάδες βαρέλια με λάδι μετασχηματιστών, όπως του χθεσινού ατυχήματος, σύμφωνα με καταγγελία που υποβλήθηκε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή στο Κανάλι 6.

Η φωτιά κατασβήστηκε προτού επεκταθεί στα βαρέλια με το επικίνδυνο περιεχόμενο.

Σύμφωνα με την καταγγελία, το υλικό που βρισκόταν στα βαρέλια θα έπρεπε να τύχει διαχείρισης και όχι να εγκαταλειφθεί εκεί ανεπιτήρητο, ενώ εξίσου επικίνδυνο ήταν και το ότι το υλικό που υπήρχε εντός των βαρελιών, ήταν διαφορετικό από αυτό που έγραφε η σήμανση επί αυτών.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε για κατάσβεση στη συγκεκριμένης πυρκαγιάς στην Λεμεσό, ανέφερε στο σταθμό μας ο εκπρόσωπος τύπου της Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής.

Πρόσθεσε ότι όντως υπήρχαν βαρέλια με επικίνδυνο περιεχόμενο (λάδια που χρησιμοποιούνται για συντήρηση μετασχηματιστών) και για αυτό τον λόγο η Πυροσβεστική προέβη σε συστάσεις προς την ΑΗΚ, το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Εργασίας, για απομάκρυνση των βαρελιών το ταχύτερο.

Ο κ. Κεττής πρόσθεσε πως τα λάδια δεν ήταν όσο επικίνδυνα όπως διαφάνηκε αρχικά από τις ετικέτες, στο εξωτερικό μέρος των βαρελιών.

Από πλευράς του Τμήματος Περιβάλλοντος μας λέχθηκε ότι το συγκεκριμένο υλικό είχε μεταγγιστεί στα βαρέλια πριν από κάποιο καιρό, λόγω του ότι είχε διαρρεύσει από μετασχηματιστές του εγκαταλελειμμένου υποσταθμού της ΑΗΚ, στην προσπάθεια κάποιων να αποκόψουν και κλέψουν μέταλλα από αυτόν.

Ο λόγος όπως μας λέχθηκε που δεν έτυχαν διαχείρισης μέχρι στιγμής, ήταν διότι έπρεπε να διευκρινιστεί ο τρόπος διαχείρισης.

Μετά την πρόσφατη πυρκαγιά, υπήρξε συνεννόηση του Τμήματος με την ιδιοκτήτρια εταιρεία του χώρου, ώστε να γίνει δειγματοληψία και το συντομότερο να παραδοθούν τα βαρέλια με το υλικό προκειμένου να τύχουν διαχείρισης.