Πηγή Φωτογραφίας: Τμήμα Αρχαιοτήτων
Υπόγειο λαγούμι, που εκτιμάται πως αποτελούσε μέρος μεγάλου υδραγωγείου που μετέφερε νερό στην αρχαία Αμαθούντα και χρονολογείται στη Ρωμαϊκή εποχή, εντοπίσθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών του ΣΑΛΑ στην περιοχή Παρεκκλησιάς.
Όπως ανέφερε στο Κανάλι 6 ο Λειτουργός του Τμήματος Αρχαιοτήτων στη Λεμεσό, Γιάννης Βιολάρης, το λαγούμι με κατεύθυνση προς την Αμαθούντα, η κορυφή του οποίου βρέθηκε σε βάθος 2 μέτρα από τη σημερινή επιφάνεια, είχε ύψος ενάμιση μέτρο και πλάτος 50 εκατοστά.
«Η κορυφή του ήταν καμαρωτή και στον πάτο του υπήρχαν πήλινες σωλήνες ενωμένες μεταξύ τους, κάτι που καταδεικνύει πως ήταν ένα μεγάλο δημόσιο έργο και μοιάζει με παρόμοια που εντοπίστηκαν στην Αλεξάνδρεια, την Αθήνα και αλλού, της ίδιας περιόδου.
Ο κ. Βιολάρης υπέδειξε πως η Γαλλική Αρχαιολογική Αποστολή έχει φέρει στο φως, νότια του αυτοκινητόδρομου, πλησίον της Ακρόπολης της Αμαθούντας, τις βάσεις της τοξοστοιχίας του συγκεκριμένου Υδραγωγείου.
Εντόπισαν μάλιστα και επιγραφή σε πήλινη σωλήνα που αναφέρει ότι ανάγεται στην εποχή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού, τον 2ο αιώνα μ.Χ., εποχή κατά την οποία, όπως ανέφερε ο κ. Βιολάρης, «είναι γνωστό ότι έγιναν πολλά μεγάλα έργα στην Αμαθούντα και αλλού».
Ο Λειτουργός του Τμήματος Αρχαιοτήτων στη Λεμεσό, εξέφρασε την πεποίθηση πως το αρχαίο υδραγωγείο κατευθυνόταν στα βόρεια προς την περιοχή του Ληστόβουνου, όπου μέχρι σήμερα υπάρχουν πηγές νερού.
Εξήγησε ότι συνήθως εκεί που έβρισκαν την πηγή, πολλές φορές έφτιαχναν και δεξαμενές για να έχουν σταθερή ροή, προσθέτοντας πως θα διενεργηθεί επιφανειακή έρευνα αλλά και μέσα από χάρτες και θεωρείται δεδομένο ότι θα εντοπιστούν κι άλλα μέρη αυτού του αρχαίου υδρευτικού έργου, ενώ και από τα έργα του ΣΑΛΑ υπολογίζεται ότι θα βρεθεί κι άλλο τμήμα του.
Ο κ. Βιολάρης χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το εύρημα, δεδομένου ότι το νερό στον τόπο μας πάντα ήταν σημαντικό.