Η εγγραφή του χαλλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί τεράστια συλλογική επιτυχία, που αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να φέρει τεράστια οφέλη στον αγροτικό και μεταποιητικό τομέα, αλλά και γενικότερα στην κοινωνία και οικονομία του τόπου, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής.
Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου με την ευκαιρία της κατοχύρωσης χθες του χαλλουμιού ως Π.Ο.Π από την ΕΕ, ο κ. Καδής έκανε λόγο για μια ιστορική θετική εξέλιξη για τον τόπο και μια εξαιρετική επένδυση, τόσο για τη γενιά μας, όσο και για τις επόμενες γενιές.
Το χαλλούμι, όπως είπε, αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο εξαγωγικό προϊόν την Κύπρου μετά τα φάρμακα και την τελευταία τριετία, πρόσθεσε, σημειώθηκε μια αύξηση στις εξαγωγές, ύψους 43%.
Ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι η αξία των εξαγωγών του χαλλουμιού το 2019, έφθασε τα 224 εκατομμύρια ευρώ.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Καδής ανέφερε ότι η εμπορία του χαλλουμιού από τα κατεχόμενα θα γίνει υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, χαρακτηρίζοντας ως αβάσιμα όσα λέγονται ότι θα έρχονται ζώα και γάλα από την Τουρκία χωρίς ελέγχους.
Είπε, παράλληλα, ότι για περίπου έναν χρόνο δεν θα μπορεί να γίνεται εμπορία από τα κατεχόμενα, για να διασφαλιστεί ότι η περιοχή έχει εξυγιανθεί από ζωονόσους, κάτι που θα πρέπει να πιστοποιηθεί από τον διεθνή οργανισμό που θα κάνει τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους.
Παράλληλα, είπε ότι η απόφαση αυτή τη χρονική στιγμή στέλνει και ένα μήνυμα στους Τουρκοκύπριους, ότι μέσα από τις διαδικασίες της ΕΕ σε μια ενωμένη πατρίδα θα μπορούν να έχουν πολλαπλάσια οφέλη, παρόλο που, όπως είπε, η όλη διαδικασία κατοχύρωσης είχε τροχοδρομηθεί πριν διαφανεί ότι θα έχουμε πιθανές εξελίξεις στο Κυπριακό.