Εθνική επιτυχία, που κλείνει εκκρεμότητα δεκαπέντε ετών, χαρακτήρισε την συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωση του, από την Ρόδο, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία στέλνει ένα πολύ απλό μήνυμα σε όλες τις χώρες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολική Μεσογείου.
«Η διπλωματία, όταν λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο, μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Και μόνο το διεθνές δίκαιο είναι αυτό που εγγυάται τελικά την αρμονική συνύπαρξη των λαών και την ειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών», σημείωσε.
Ο κύριος Μητσοτάκης τόνισε ότι η «χθεσινή σημαντική εξέλιξη αναμφισβήτητα θέτει μία σφραγίδα ειρήνης, σταθερότητας αλλά και νομιμότητας στην ευρύτερη περιοχή».
Στο μεταξύ την έκπληξη της αιγυπτιακής πλευράς προκάλεσε η αντίδραση της Τουρκίας για τη συμφωνία που υπεγράφη χθες μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ των δύο χωρών και η οποία στην ουσία ακυρώνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Ως γνωστόν το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την συμφωνία «άκυρη και ανυπόστατη» καθώς, όπως υποστηρίχθηκε, η οριοθετημένη ζώνη βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, Άχμεντ Χάφεζ, δήλωσε, από το Κάιρο πως προκαλεί έκπληξη η απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Συγκεκριμένα, ο κ. Χάφεζ, στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, δήλωσε πως «προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τέτοιες δηλώσεις και ισχυρισμοί παρουσιάστηκαν από ένα μέρος που αρχικά δεν είχε δει τη συμφωνία και τις λεπτομέρειές της».
Νωρίτερα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμανε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν όλα τα κράτη να επιλύουν ειρηνικά τις διαφωνίες τους για ζητήματα που αφορούν τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας.