«Η διεθνής ομοσπονδία καθοδήγησε τα κράτη να μεταφέρουν τις διοργανώσεις μπιτς βόλεϊ στο τέλος καλοκαιριού, κάτι που μου δίνει ελπίδες ότι θα γίνουν διοργανώσεις, έστω και με περιοριστικούς όρους, τον Αύγουστο». Αυτό δήλωσε η διεθνής αθλήτρια στο μπιτς βόλεϊ, Μαριώτα Αγγελοπούλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κανάλι 6.

Η Μαριώτα, τα τελευταία χρόνια, έχει συνδέσει άμεσα το όνομά της με το γυναικείο μπιτς βόλεϊ στην Κύπρο, καθώς μαζί με τη συμπαίκτριά της στην Εθνική ομάδα, Μανωλίνα Κωνσταντίνου, έχουν σημειώσει σημαντικές διεθνείς επιτυχίες. Καθόλου τυχαίο δεν είναι άλλωστε το γεγονός πως πριν από λίγους μήνες, βραβεύτηκαν από την Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ), ως η κορυφαία γυναικεία ομάδα της χώρας μας για το 2019.

Η διεθνής αθλήτρια περιγράφει, μεταξύ άλλων, πώς αντιμετωπίζει η ίδια την πανδημία και την καραντίνα και τί αντίκτυπο έχει η όλη κατάσταση στην Παναχαϊκή (ομάδα όπου αγωνίζεται), αλλά και στους αγώνες μπιτς βόλεϊ που είναι προγραμματισμένοι για το καλοκαίρι.

Πώς περνάς την όλη κατάσταση;

Μ. Αγγελοπούλου: Στο σπίτι όπως όλοι! Η καθημερινότητα μου έχει αλλάξει εντελώς. Διαβάζω καινούρια πράγματα, μαγειρεύω νέες συνταγές, κάνω πάσες στον τοίχο, έφτιαξα μέχρι και Ίνσταγκραμ στον σκύλο μου!

Πριν την διακοπή πώς θα έκρινες τη μέχρι τώρα σεζόν;

Μ. Αγγελοπούλου: Στην Παναχαϊκή όπου αγωνίζομαι φέτος, είμαστε πρώτες, αήττητες, δεν έχουμε χάσει ούτε σετ. Περιμέναμε πώς και πώς να ολοκληρώσουμε τη χρονιά και να πανηγυρίσουμε την άνοδο και τώρα δεν ξέρουμε καν αν το πρωτάθλημα διακοπεί και μας αφήσουν στην ίδια κατηγορία.

Ποια η άποψη σου για τη μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων;

Μ. Αγγελοπούλου: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ίσως η μεγαλύτερη διεθνής συνάντηση όπου διακινούνται πολλοί άνθρωποι από όλες τις ηπείρους, συνωστισμένοι σε ορισμένο τόπο. Κρίνω αναγκαία και ορθή την αναβολή τους διότι θα έθετε σε κίνδυνο όχι μόνο τον αθλητικό κόσμο, αλλά το κοινωνικό σύνολο γενικότερα.

Πολλοί αθλητές και ομάδες θα αδικηθούν, επειδή αυτή τη σεζόν όπως είχαν προγραμματίσει θα κορυφωνόταν η απόδοσή τους, από την άλλη όμως άλλοι θα ευνοηθούν και θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία. Για παράδειγμα, κάποιοι θα έχουν τον χρόνο να επανέλθουν από έναν τραυματισμό.

Ως διεθνής αθλήτρια στο μπιτς βόλεϊ, έχεις κάποια ενημέρωση αν θα ανοίξουν οι χώροι προπόνησης ή αν θα ξαναρχίσουν οι διοργανώσεις στο μπιτς βόλεϊ;

Μ. Αγγελοπούλου: Αυτό που αναμένεται είναι ότι θα αίρονται σταδιακά τα μέτρα. Το άνοιγμα των αθλητικών χώρων βρίσκεται κάπου στη μέση, οπότε εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση της επιδημίας με το άνοιγμα της πρώτης κυκλοφορίας.

Η διεθνής ομοσπονδία καθοδήγησε τα κράτη να μεταφέρουν τις διοργανώσεις μπιτς βόλεϊ στο τέλος καλοκαιριού. Αυτό μου δίνει ελπίδες ότι θα γίνουν διοργανώσεις, έστω και με περιοριστικούς όρους, τον Αύγουστο.

Πόσο σημαντική ήταν για σένα η περσινή εντυπωσιακή σου σεζόν στο μπιτς βόλεϊ;

Μ. Αγγελοπούλου: Ήταν κορυφαία για το κυπριακό μπιτς βόλεϊ γενικότερα! Ευτυχώς προλάβαμε να τη ζήσουμε και δεν μας εμπόδισε κάποιος ιός. Τώρα τα πράγματα θα αλλάξουν, ακόμη και οι κανονισμοί της διεθνούς ομοσπονδίας για πρόκριση στο Τόκιο. Κάναμε πολλά ταξίδια σε αυτό το άθλημα τα οποία μάλλον θα περιοριστούν στο μέλλον.

Λίγα λόγια για τις συμπαίκτριές σου στο μπιτς βόλεϊ, Nτάρια και Μανωλίνα;

Μ. Αγγελοπούλου: Το καλό είναι ότι και οι δύο είναι πολύ καλές αθλήτριες και προσωπικότητες. Το δύσκολο είναι ότι εγώ πρέπει να προσαρμόζομαι ανάλογα με το με ποια παίζω κάθε φορά. Όταν παίζω με τη Μανωλίνα, είμαι καθαρή αμυντικός, όταν παίζω με την Ντάρια, μοιράζουμε το μπλοκ και πιέζουμε περισσότερο το σερβίς. Το ακόμη καλύτερο είναι ότι τα βρίσκω και με τις δύο!

Πώς αντιδράσατε όταν είδατε να γίνεται για πρώτη φορά λόγος στο δίδυμο “Μ και Μ”;

Μ. Αγγελοπούλου: Με τη Μανωλίνα παίζουμε μαζί από τους ΑΜΚΕ 2009, δηλαδή 10 χρόνια, κι αν μας αφήσει ο κορωνοϊός πάμε για 11! Από τότε ξεχωρίζαμε ως δίδυμο στην άμμο και καταφέραμε αρκετά από νεαρή ηλικία. Στην πορεία γίναμε φίλες, ενώ πλέον είμαστε αχώριστες και εκτός γηπέδου. Όταν γίνεται λόγος για εμάς το διασκεδάζουμε, απολαμβάνουμε την ομάδα και τη χημεία μας.

Ποια θεωρείς πως ήταν η πιο σημαντική στιγμή στην μέχρι τώρα καριέρα σου;

Μ. Αγγελοπούλου: Θεωρώ πως η πιο σημαντική στιγμή ήταν η απόφασή μου να παίξω για την Κύπρο. Έτσι ξεκίνησαν όλα και μετά ήρθαν οι άλλες επιτυχίες. Έχω μεγαλώσει στην Ελλάδα και έχω διπλή υπηκοότητα οπότε θα μπορούσα να μην έχω πάρει αυτή την απόφαση. Από τα τουρνουά, ξεχωρίζω τους Μεσογειακούς στην Πάτρα πέρσι το καλοκαίρι που κερδίσαμε το αργυρό μετάλλιο.

Πως θα ξεχώριζες το μπιτς βόλεϊ από το βόλεϊ σάλας;

Μ. Αγγελοπούλου: Το μπιτς βόλεϊ είναι πιο φιλικό προς τον κορωνοϊό! Στον αγώνα υπάρχουν μόνο δύο αθλητές χωρίς προπονητή, σε ανοιχτό περιβάλλον. Το βόλεϊ σάλας διεξάγεται σε κλειστό γυμναστήριο με έξι βασικούς και έξι αναπληρωματικούς αθλητές, προπονητικό και ιατρική ομάδα. Γι’ αυτό κι ίσως το μπιτς βόλεϊ θα είναι το πρώτο άθλημα που θα λειτουργήσει μετά την πανδημία.

Σε τι επίπεδα θεωρείς ότι βρίσκεται η κυπριακή πετόσφαιρα, τόσο στο μπιτς βόλεϊ όσο και αυτό της σάλας;

Μ. Αγγελοπούλου: Σίγουρα στο βόλεϊ σάλας δεν βρισκόμαστε στις κορυφαίες ομάδες του κόσμου, αλλά έχουμε κάνει σημαντικά βήματα και πρόοδο αναλογικά με τον πληθυσμό και το μέγεθος της χώρας. Στο μπιτς βόλεϊ είμαστε υπολογίσιμη δύναμη, πολλές φορές έχουμε νικήσει το φαβορί του αγώνα και ανεβαίνουμε συνεχώς στη παγκόσμια κατάταξη.

Πώς βλέπεις την κυπριακή γυναικεία πετόσφαιρα σε πέντε χρόνια;

Μ. Αγγελοπούλου: Βρισκόμαστε ακριβώς στην περίοδο που δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις! Δεν ξέρω τι να απαντήσω. Θεωρώ ότι θα αλλάξουν πολλά στη μετά κορωνοϊό εποχή. Πάντως στην Κύπρο έχουμε μερικά νεαρά ταλέντα πολύ προσηλωμένα στον στόχο τους, που υπόσχονται πολλά.

Τί θεωρείς πως πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η πετόσφαιρα σε επίπεδο γυναικών;

Μ. Αγγελοπούλου: Πρώτον, θεωρώ ότι πρέπει να φτιαχτεί μια ομάδα νέων κοριτσιών που να ασχολείται αποκλειστικά με το μπιτς βόλεϊ όλο τον χρόνο, έχοντας κάποιο κίνητρο. Δεύτερο, στη σάλα οι ομάδες εμπιστεύονται τις Κύπριες αθλήτριες σε ορισμένες μόνο θέσεις, οπότε παράγουμε μόνο τέτοιες αθλήτριες. Αν οι επιτρεπόμενες ξένες αθλήτριες από τρεις γίνουν δύο, μαθηματικά οι ομάδες θα αναγκαστούν να παράγουν αθλήτριες σε όλες τις θέσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα χτίσουμε και πιο δυνατή Εθνική Ομάδα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; Θα παραμείνεις στην Παναχαϊκή;

Μ. Αγγελοπούλου: Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι να συμμετέχω σε ομάδες με στόχους. Μου αρέσει ο ανταγωνιστικός αθλητισμός. Αν η Παναχαϊκή συνεχίσει να έχει στόχους, θέλω να συνεχίσω εκεί.

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Νικολάου