Η καταιγίδα Μπέριλ έπληξε την Δευτέρα το Τέξας, αφήνοντας πίσω της τουλάχιστον πέντε νεκρούς και προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές. Αφού πέρασε από την Καραϊβική, η καταιγίδα προκάλεσε ισχυρές βροχοπτώσεις που οδήγησαν σε πλημμύρες και μαζικές διακοπές ρεύματος στις νότιες ΗΠΑ.

Τέσσερις σκοτώθηκαν στην περιοχή του Χιούστον, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης και την τοπική αστυνομία, ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του λόγω των πλημμυρών, ενώ προσπαθούσε να φτάσει στη δουλειά του και ένας άλλος σκοτώθηκε από πυρκαγιά που προκλήθηκε από κεραυνό. Οι τοπικές αρχές ανέφεραν επίσης δύο θανάτους από πτώσεις δέντρων. Στην κομητεία Μπέντον της Λουιζιάνα, μία γυναίκα έχασε τη ζωή της όταν δέντρο έπεσε στο σπίτι της.

Η καταιγίδα Μπέριλ, είχε προηγουμένως χαρακτηριστεί ως κυκλώνας και είχε προκαλέσει τουλάχιστον δέκα θανάτους στην Καραϊβική και τη Βενεζουέλα, υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα τη Δευτέρα. Ωστόσο, ο κίνδυνος παραμένει υψηλός με πέντε ανεμοστρόβιλους να έχουν καταγραφεί στο Τέξας και τις προειδοποιήσεις για απότομη άνοδο της στάθμης της θάλασσας στις παράκτιες περιοχές.

Οι πλημμύρες και οι δυνατοί άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα και έριξαν πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος, καθιστώντας πολλούς δρόμους απροσπέλαστους. Περισσότερα από 2,4 εκατομμύρια νοικοκυριά και καταστήματα έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ περισσότερες από 1.100 πτήσεις ακυρώθηκαν στο κεντρικό αεροδρόμιο της πόλης.

Ο μεταβατικός κυβερνήτης του Τέξας, προειδοποίησε τους κατοίκους να παραμείνουν σε εγρήγορση και να απομακρυνθούν από επικίνδυνες περιοχές. «Η καταιγίδα αυτή θα είναι φονική για όσους βρεθούν στην πορεία της», δήλωσε.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC), η καταιγίδα Μπέριλ αναμένεται να κατευθυνθεί προς το Μισισίπι και το Οχάιο σήμερα και αύριο, με την έντασή της να μειώνεται συνεχώς τις επόμενες ώρες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ