Το θέμα του συστήματος φωτοεπισήμανσης – των καμερών τροχαίας στους δρόμους δηλαδή – συζητείται αυτή την ώρα, για άλλη μια φορά στην Βουλή και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Μεταφορών, παρουσία του Υπουργού Μεταφορών Αλέξη Βαφεάδη.

Οι βουλευτές υπέβαλαν σωρεία ερωτημάτων, καταγγέλλοντας ότι δέχονται καθημερινά παράπονα από πολίτες για παγίδευση τους μέσα από το σύστημα φωτοεπισήμανσης. Τα πρόστιμα των 300 ευρώ πέφτουν βροχή όπως είπαν, και αρκετοί είναι αυτοί που δυσκολεύονται οικονομικά λόγω των ποσών αυτών.

Ζήτησαν από τον Υπουργό να γίνουν τάχιστα βελτιώσεις στην νομοθεσία, στη βάση των προτάσεων νόμου που έχουν ετοιμάσει, όπως για παράδειγμα τοποθέτηση αντίστροφου χρονομετρητή, βελτιώσεις στο θέμα με το τόξο δεξιά και επέκταση της προθεσμίας πληρωμής του προστίμου.

Ο Υπ. Μεταφορών απάντησε ότι το 2023 καταγράφηκαν 15 χιλιάδες παραβιάσεις του κόκκινου σηματοδότη και πέντε χιλιάδες παραβάσεις της δεξιάς στροφής, και οι κάμερες λειτουργούν αποτρεπτικά για παραβάτες οδηγούς.

Δεχόμενος έντονη κριτική από βουλευτές ο Υπουργός υποσχέθηκε ότι εντός μιας εβδομάδας θα συνέλθει το Συμβούλιο οδικής ασφάλειας, το οποίο θα κληθεί να τοποθετηθεί επί όλων των προτάσεων των κομμάτων και θα δοθούν απαντήσεις
Κάποιες από τις προτάσεις ενδέχεται να διαφοροποιηθούν, κάποιες μπορεί να είναι μη εφαρμόσιμες όπως είπε.

Πάντως ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βφεάδης υπογράμμισε πολλές φορές ότι δεν πρόκειται να μειωθεί το πρόστιμο ύψους 300 ευρώ όταν πρόκειται για παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη.

Ακόμα και στην νομοθεσία που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, ήταν πρόταση του Μαρίνου Μουσιούττα με την οποία μειώνεται το πρόστιμο στα 85 ευρώ όταν ένα αυτοκίνητο φτάσει μέχρι την διάβαση πεζών, φαίνεται ότι δεν είναι εύκολο ή θα χρειαστεί χρόνο να εφαρμοστεί, λόγω τεχνικών ζητημάτων.