Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδικάζει σθεναρά την πολύνεκρη επίθεση που εξαπέλυσαν παραστρατιωτικοί αυτή την εβδομάδα σε χωριό στο Σουδάν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 100 άνθρωποι. Σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε χθες (6/6/2024), ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντουζαρίκ, ανέφερε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε την 5η Ιουνίου από τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) στο χωριό Ουάντ αλ Νούρα στην πολιτεία αλ Τζαζίρα, και προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων.

Ο Γενικός Γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τα τεράστια δεινά που υφίσταται ο σουδανικός λαός λόγω της συνέχισης των εχθροπραξιών. Ο κ. Γκουτέρες απαιτεί τα μέρη να σταματήσουν οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον αμάχων και να ακολουθήσουν τον δρόμο προς τη διαρκή ειρήνη.

Με βάση τους ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας στο Σουδάν, οι ΔΤΥ έπληξαν το χωριό την Τετάρτη με βαρύ πυροβολικό, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες ανθρώπους. Από τη 15η Απριλίου 2023, το Σουδάν έχει μετατραπεί σε θέατρο ανελέητου πολέμου ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τους παραστρατιωτικούς των ΔΤΥ υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.

Ο Γενικός Γραμματέας επανέλαβε την έκκλησή του για άμεση παύση των εχθροπραξιών και την έναρξη διαλόγου για την επίτευξη μόνιμης ειρήνης στη χώρα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ