Στις 9 Ιουνίου του 1934, στα77 του χρόνια πέθανε ο Χρήστος Τσούντας. Το όνομα αυτό δεν λέει σε κανέναν από μας τίποτα, εκτός αν κάποιος είναι αρχαιολόγος. Όμως ο λόγος που σήμερα θυμόμαστε τον Χρήστο Τσούντα από την Ανατολική Ρωμυλία, τον άνθρωπο που σπούδασε φιλοσοφία, φιλολογία και αρχαιολογία στη Φιλιππούπολη, την Αθήνα και στο Μόναχο, ο λόγος είναι ότι αυτός ο σημαντικός Έλληνας αρχαιολόγος, εκτός των άλλων, έκανε ανασκαφές στις Κυκλάδες και καθιέρωσε από τότε, από το 1898, παγκοσμίως τον όρο Κυκλαδικός πολιτισμός.

Έτσι σήμερα, ολόκληρος ο πλανήτης μιλάει για κυκλαδική τέχνη και κυκλαδικά ειδώλια, ολόκληρος ο πλανήτης αποδέχεται και γνωρίζει πως στις Κυκλάδες κατά την τρίτη χιλιετία, δηλαδή από το 3.000 έως το 2.000 π.Χ., αναπτύχθηκε στο κέντρο του Αιγαίου ένας από τους σημαντικότερους πολιτισμούς της Ευρώπης.

Μέχρι και σήμερα, έναν και πλέον αιώνα μετά τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις του Χρήστου Τσούντα, οι συνάδελφοί του αρχαιολόγοι συνεχίζουν τις ανασκαφές στις Κυκλάδες, και στις τοποθεσίες που εκείνος είχε υποδείξει, προκαλώντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον…

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη