Κοσμοσυρροή επικρατεί σε αρκετά πρατήρια καυσίμων, με πολίτες που σπεύδουν να γεμίσουν τα αυτοκίνητα τους με καύσιμα πριν επέλθει η αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης και στην βενζίνη.

Mετά την χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τερματίζεται η μειωμένη φορολογία στα καύσιμα κάτι που σημαίνει ότι από την 1η Ιουλίου οι τιμές θα αυξηθούν κατά 8,3 σεντ το λίτρο.

Τερματίζεται επίσης η επιχορήγηση μέρους του ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι που σημαίνει ότι οι νέοι λογαριασμοί της ΑΗΚ θα είναι ακόμα πιο φουσκωμένοι. Και οι δύο αποφάσεις έφεραν αλυσιδωτές αντιδράσεις από όλους τους συνδέσμους καταναλωτών που τις χαρακτηρίζουν αδικαιολόγητες, αφού όπως υποστηρίζουν δεν έχει εκλείψει το κύμα της ακρίβειας.

Η μη συμπερίληψη των χαμηλοσυνταξιούχων στις ευάλωτες ομάδες που θα απολαμβάνουν για άλλους δύο μήνες τον μειωμένο φόρο κατανάλωσης στο ρεύμα, προκάλεσε επίσης την αντίδραση της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων, με τον πρόεδρο της να δηλώνει ότι το θέμα θα απασχολήσει επικείμενη συνάντηση με την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας.

Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, χαρακτηρίζει δικαιολογημένες τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.

Υπογράμμισε ότι τα οριζόντια μέτρα, στην περίπτωση που συνεχιστούν σε μόνιμη βάση, αποτελούν κίνδυνο για τα δημόσια οικονομικά, και πως με βάση τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν συνεχιστούν θα ενισχυθεί ο πληθωρισμός.

Σήμερα διευκρινίστηκε ότι οι δικαιούχοι της επιδότησης στο ρεύμα είναι όσοι λαμβάνουν την ειδική διατίμηση 08 από την ΑΗΚ. Οι δικαιούχοι είναι μόνο οκτώ κατηγορίες μεταξύ των οποίων πολύτεκνοι με εισοδηματικά κριτήρια, οι Λήπτες Δημοσίου Βοηθήματος και οι λήπτες του ΕΕΕ. Ο κατάλογος, για όποιον ενδιαφέρεται, είναι δημοσιευμένος στην ιστοσελίδα της ΑΗΚ. Οι εν δυνάμει δικαιούχοι είναι 36 χιλιάδες, ωστόσο μόνο 18 χιλιάδες έχουν δηλώσει ενδιαφέρον και λαμβάνουν την ειδική διατίμηση.

Δεν περιλαμβάνονται στους δικαιούχους οι άνεργοι και οι μονογονίοι όπως μας διευκρίνισαν από την ΑΗΚ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που υποβλήθηκε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Σταθμού μας.