Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε όποια συνάντηση προτίθεται να καλέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, είτε ανάμεσα στους δύο ηγέτες και τον ίδιο, ή ακόμα και με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων, που θα οδηγήσει στην επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε δηλώσεις ύστερα από την «Μέρα Μνήμης της κατεχόμενης Αχερίτου» και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Υπουργός είπε πως «η συμμετοχή της Τουρκίας στην PESCO, η φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων εισόδου αλλά και κάποια άλλα αιτήματα της Τουρκίας, περιλαμβάνονται μέσα στην θετική ατζέντα που και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να προωθήσει σε σχέση με την Τουρκία».
Πρόσθεσε πως «η Τουρκία επιθυμεί την συμμετοχή της στην PESCO, επιθυμεί την πρόοδο σε ένα σημαντικό αριθμό θεμάτων, είναι κάτι που καλωσορίζουμε, και είναι κάτι που ευελπιστούμε ότι θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις. Από την Τουρκία και μόνο εναπόκειται εάν θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις σε όλους αυτούς τους τομείς, που αποτελούν τομείς οι οποίοι προϋποθέτουν ομοφωνία, συμπεριλαμβανομένης και της θετικής ψήφου της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Άρα, συνέχισε «εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την Τουρκία εάν επιθυμεί να εξεταστούν θετικά όλοι αυτοί οι τομείς και συγκεκριμένα η (συμμετοχή της στην) PESCO, που αποτελεί στρατηγικό στόχο της Τουρκίας, τον οποίο επαναπροβάλλει με αφορμή και τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και το ρόλο που επιθυμεί να διαδραματίσει» στην περιοχή».
Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε επίσης ότι εάν η Τουρκία «όντως επιθυμεί να προχωρήσουν οι ευρωτουρκικές σχέσεις, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να εξετάσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο εάν και εφόσον η Τουρκία ανταποκριθεί στις κυπρογενείς υποχρεώσεις της, που είναι επίσης ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της πιο σημαντικής, που είναι η ουσιαστική συμβολή στην επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης».
Ερωτηθείς για ενδεχόμενη κάθοδο στην περιοχή της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε πως «πρέπει να βλέπουμε γενικότερα όχι μόνο το τι γίνεται στην Κύπρο, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Βλέπουμε καθημερινά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν» είπε και πρόσθεσε πως οι δηλώσεις που έκανε χθες ο Αμερικανός Πρόεδρος «έχουν στρέψει την διεθνή προσοχή και ειδικότερα από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, στην σχεδόν αποκλειστική ανασκόπηση με τα γεγονότα στο Αφγανιστάν».
Σε άλλη ερώτηση ο Υπουργός απάντησε ότι «σε σχέση με μια ενδεχόμενη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, είτε ανάμεσα στους δύο ηγέτες και τον ΓΓ του ΟΗΕ, ή ακόμα και με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων, έχουμε μεταφέρει επίσημα ως Κυπριακή Δημοκρατία στον ίδιο τον ΓΓ, την άποψη και την επιθυμία μας για την ανάγκη πραγματοποίησης μιας τέτοιας συνάντησης, η οποία ευελπιστούμε ότι θα μπορεί να οδηγήσει και σε θετικά αποτελέσματα».
Εξήγησε επίσης ότι «για μας θετικά αποτελέσματα δεν είναι τίποτε άλλο από την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών με προοπτική θετικής κατάληξης».
Κληθείς να διευκρινίσει κατά πόσον μιλούμε για τριμερή ή πενταμερή συνάντηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε όποια συνάντηση ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών προτίθεται να καλέσει, είτε δηλαδή ανάμεσα στους δύο ηγέτες και τον ΓΓ ή ακόμα και με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων, μια συνάντηση που θα οδηγήσει, που θα έχει στόχο την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών».
Επανέλαβε επίσης ότι «αυτή μας την επιθυμία, αυτή την ανάγκη για πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης, την έχουμε μεταφέρει στο υψηλότερο επίπεδο, στον ίδιο τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών».