Από τις 21 Μαρτίου που τέθηκαν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα, σε ό,τι αφορά την άφιξη προσώπων στην Κυπριακή Δημοκρατία έχουν επαναπατριστεί λίγο πάνω από 3.000 άτομα και, βάσει του προγράμματος πτήσεων που υπάρχει, μέχρι το τέλος Απριλίου αναμένεται ότι θα έχουν επαναπατριστεί συνολικά τέσσερις χιλιάδες, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Σαμουήλ.

Μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης, στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης που μεταδιδόταν ζωντανά από τη σελίδα των Global Shapers Nicosia στο Facebook, ο κ. Σαμουήλ είπε επίσης πως όταν έκλεισαν τα κυπριακά αεροδρόμια, οι εγγραφές στην πλατφόρμα connect2cy έδειξαν ότι υπήρχαν Κύπριοι πολίτες σε 125 και πλέον χώρες ανά το παγκόσμιο, σε κάποιες μερικές χιλιάδες όπως είναι το ΗΒ και η Ελλάδα, σε κάποιες μερικές εκατοντάδες όπως είναι η Γερμανία, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ και σε άλλες όπως είναι το Περού, η Αργεντινή και η Μοζαμβίκη ένα ή δύο άτομα.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των επαναπατρισθέντων που έχουν νοσήσει με COVID-19, με βάση τις εξετάσεις που τους έγιναν μετά την άφιξή τους στη Δημοκρατία, ο κ. Σαμουήλ είπε πως διαπιστώθηκε ότι κάποια από τα άτομα που επαναπατρίστηκαν είχαν τον ιό. Ο αριθμός αυτός είναι χαμηλός και ελεγχόμενος, 9 ή 10 κρούσματα, ανέφερε.

Ο κ. Σαμουήλ είπε πως ο αριθμός των ατόμων που εξέφρασαν την επιθυμία να επαναπατριστούν με βάση τις εγγραφές στην πλατφόρμα connect2cy, ανέρχονται γύρω στις 19 χιλιάδες.
 
Ανέφερε πως, βάσει των διαταγμάτων που εκδόθηκαν, το Υπουργείο Εξωτερικών, αξιοποιώντας το δίκτυο των διπλωματικών αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό, καταρτίζει καταλόγους δικαιούχων βάσει των οποίων ναυλώνονται πτήσεις για επαναπατρισμό.

Ο κ. Σαμουήλ είπε πως το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων, που έχει έδρα στο Υπουργείο Εξωτερικών, έχει δεχτεί κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης πέραν των 30 χιλιάδων κλήσεων και έχει αντιμετωπίσει σωρεία θεμάτων.

Ανέφερε πως το Κέντρο ενεργοποιήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν είχε διαπιστωθεί ότι η κρίση έπαιρνε έκταση και θα χρειαζόταν διαχείριση για ένα διάστημα πέραν των μερικών ημερών.
 
Από το τέλος του Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, το Κέντρο λειτουργεί σχεδόν 18-20 ώρες της ημέρας, από τις 8 το πρωί μέχρι πολύ αργά το βράδυ, αναλόγως των εξελίξεων και αναλόγως των τηλεφωνημάτων που δέχεται, επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ.
 
Σημείωσε πως σημαντικό μέρος της εργασίας που γίνεται σε αυτό το στάδιο, αφορά την προσπάθεια επαναπατρισμού των συμπατριωτών μας αλλά και ξένων που έχουν την μόνιμη διαμονή τους στην Κύπρο. Είναι μια μεγάλη πρόκληση, πρόσθεσε ο κ. Σαμουήλ, κυρίως διότι είναι συνυφασμένη η πρόοδος αυτής της προσπάθειας με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας.
 
Ανέφερε πως ο επαναπατρισμός αυτός, από την αρχή, όπως έχει σχεδιαστεί, είναι ελεγχόμενος και σταδιακός. «Παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις στη χώρα μας και στο εξωτερικό και προσαρμόζουμε αυτό τον σχεδιασμό για να τον υλοποιούμε όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται», πρόσθεσε.

 «Έχουμε ήδη ξεκινήσει να επανεξετάζουμε τη στρατηγική στην οποία έχουμε κτίσει την εξωτερική μας πολιτική το τελευταίο διάστημα, για να δούμε κατά πόσον θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές και τροποποιήσεις για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη μετά κορωνοϊό εποχή», ανέφερε ακόμη ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών. 

Πηγή: ΚΥΠΕ