Δεκαεννέα νέα κρούσματα Covid-19 ανακοίνωσαν οι αρχές σήμερα Δευτέρα, 6 Απριλίου, σε σύνολο 718 εργαστηριακών ελέγχων.  Στα σημερινά κρούσματα περιλαμβάνεται και ένα νεογνό στο Μακάρειο νοσοκομείο.

Με τα νέα δεδομένα, τα κρούσματα ανέρχονται συνολικά σε 465 (περιλαμβανομένων και των 10 που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον καθηγητή Μοριακής Ιολογίας, Λεόντιο Κωστρίκη, τα νέα κρούσματα αφορούν συγκεκριμένα:

  • 9 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών
  • 10 άτομα, των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Ο καθηγητής είπε πως τα σημερινά νούμερα συντηρούν την ενθαρρυντική εκτίμηση ότι τα περιοριστικά μέτρα φέρνουν αποτέλεσμα. Διευκρίνισε επίσης ότι από τα σημερινά 19 κρούσματα, τα εφτά εντοπίστηκαν σε δύο ιδιωτικά νοσηλευτήρια σε Λευκωσία και Λάρνακα.

Σε σχέση με τα έξι περιστατικά που δηλώθηκαν τις προηγούμενες μέρες ως υπό διερεύνηση, βρέθηκε σύνδεση για όλα με ήδη επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Πρόσθεσε πως τα 465 περιστατικά μέχρι σήμερα, εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 11.664 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και τα Μικροβιολογικά Τμήματα των Γενικών Νοσοκομείων, καθώς και από ιδιωτικά εργαστήρια.

«Τα 332 από τα 465 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο. Θέλω να σημειώσω ότι 45 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί», είπε ακόμη ο κ. Κωστρίκης.

Αναφορικά με τη δειγματοληψία της Αραδίππου, ο καθηγητής Κωστρίκης είπε ότι τις προηγούμενες μέρες ανακοινώθηκαν τέσσερα θετικά κρούσματα σε σύνολο 216 εργαστηριακών διαγνώσεων. Σήμερα, διεκπεραιώθηκαν 292 εργαστηριακές διαγνώσεις, εκ των οποίων διαγνώστηκαν με κορωνοϊό δύο άτομα. Συνολικά, στην Αραδίππου, διεκπεραιώθηκαν μέχρι σήμερα 508 δείγματα με έξι θετικά κρούσματα.

Στην Πάφο, πρόσθεσε, οι προγραμματισμένες δειγματοληψίες ολοκληρώνονται αύριο. Μέχρι στιγμής έχουν διεκπεραιωθεί 96 εργαστηριακές εξετάσεις με ένα θετικό αποτέλεσμα.

«Tα σημερινά στοιχεία συντηρούν την ενθαρρυντική εκτίμηση που διατυπώσαμε και χθες, ότι τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζουμε είναι αποτελεσματικά. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων συμβαδίζει με την πτωτική πορεία των τελευταίων ημερών. Ο χαμηλός αριθμός των κρουσμάτων στην περιοχή Αραδίππου, μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε. Όταν ολοκληρωθεί η έρευνα και στην Πάφο, τότε θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα», ανέφερε.

Ο Δρ Κωστρίκης ευχαρίστησε και σήμερα όλους τους πολίτες για την υπομονή και τη συνεργασία και τους κάλεσε να συνεχίσουν με την ίδια προσήλωση, «γιατί βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση και δεν έχουμε το περιθώριο λάθους. Είναι κρίμα να καταστρέψουμε ό,τι με κόπο κτίζουμε».

Η κατάσταση στις ΜΕΘ, πόσοι πήραν εξιτήριο

Ο Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, ανέφερε πως, σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου (το νοσοκομείο αναφοράς) νοσηλεύονται 29 άτομα, εκ των οποίων πέντε στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκαν επίσης οκτώ εξιτήρια σε ασθενείς, εκ των οποίων οι έξι μεταφέρθηκαν στο κέντρο αποκατάστασης.

Πρόσθεσε πως συνολικά έντεκα άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και εννέα στη ΜΕΘ Λευκωσίας. «Η κατάσταση όλων αυτών των ασθενών μέχρι τη στιγμή αυτή είναι σταθερή, αλλά κρίσιμη. Συνολικά, επίσης σε θάλαμο νοσηλεύονται οκτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, σε σταθερή και καλή κατάσταση», σημείωσε ο Δρ Λοΐζου.

Εξήγησε πως, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται παγκόσμια φτάνοντας πλέον το 1,3 εκατ. και οι θάνατοι τις 70.000, η πανδημία δημιουργεί πιεστικές συνθήκες για έγκαιρη πληροφόρηση και ανακάλυψη. Σε όλο τον κόσμο, είπε, βρίσκονται σε εξέλιξη πολλαπλές έρευνες και πρωτόκολλα για νέο εμβόλιο και στοχευμένες θεραπείες έναντι της νόσου COVID-19.

Σύμφωνα με τον Δρα Λοΐζου, το πρωτόκολλο θεραπείας που εφαρμόζεται στην Κύπρο, έχει προταθεί από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή και στηρίζεται στην εμπειρία κυρίως της Κίνας, αλλά και τη συνεχώς αυξανόμενη αντίστοιχη εμπειρία της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

«Σε ασυμπτωματική ή ήπια νόσο, αυτή τη στιγμή δεν προτείνεται αγωγή παρά μόνο παρακολούθηση. Σε ήπια προς μέτρια νόσο, συνιστάται έναρξη αζιθρομυκίνης με ή χωρίς υδροξιχλωροκίνη. Σε μέτρια προς σοβαρή νόσο, συνιστάται προσθήκη των αντιρετροϊκών λοπιναβίρη/ριτοναβίρη. Σε βαριά νόσο, συνίσταται προσθήκη ρεμδεσιβίρης ή τοσιλιζουμάμπης, αναλόγως των ενδείξεων», εξήγησε.

Ανέφερε επίσης πως άλλα φάρμακα, όπως το αντιιικό φαβιπιραβίρη (avigan), βρίσκονται σε στάδιο κλινικών μελετών και η χορήγησή τους προϋποθέτει την ένταξη του ασθενούς στην εκάστοτε κλινική μελέτη.

Ο Δρ Λοΐζου πρόσθεσε πως, σύμφωνα με την τρέχουσα διεθνή βιβλιογραφία, δεν συνιστάται χορήγηση αντιιικών ως χημειοπροφύλαξη, παρόλα αυτά, έχουν ήδη αρχίσει και σε αυτόν τον τομέα κλινικές μελέτες χρησιμοποιώντας φάρμακα όπως η χλωροκίνη και η κολχικίνη.

Τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα αυτή τη στιγμή είναι η χλωροκίνη/υδροξυχλωροκίνη.

«Οι οδηγίες αυτές μπορεί να αλλάξουν αναλόγως των αποτελεσμάτων των κλινικών δοκιμών που ευρίσκονται σε εξέλιξη, των μελετών βασικής έρευνας και τον εμπλουτισμό της διεθνούς βιβλιογραφίας καθώς η πανδημία εξελίσσεται. Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι μέχρι και τώρα, δεν υπάρχει αποδεδειγμένα αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο COVID-19, ούτε επαρκή κλινικά δεδομένα για προτίμηση ενός έναντι άλλου φαρμάκου. Επομένως, κύρια γραμμή άμυνάς μας παραμένει η πρόληψη και ο επαρκής χρόνος για προετοιμασία», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ