Την επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων 14 ημερών και τους λόγους για τους οποίους τέθηκαν σε εφαρμογή τα νέα περιοριστικά μέτρα ανέλυσε σε διάσκεψη τύπου που ολοκληρώθηκε η ομάδα των επιστημόνων και επιδημιολόγων του Υπ. Υγείας.

Ο καθηγητής επιδημιολογίας Γιώργος Νικολόπουλος αναφέρθηκε στα στατιστικά στοιχεία. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπήρξαν όπως είπε 1800 κρούσματα, εκ των οποίων τα 1046 στην Λεμεσό. Σημείωσε πως τα μέτρα που λήφθηκαν δικαιολογούνται καθώς η Κύπρος πληροί τρείς από τους τέσσερις βασικούς δείκτες που έχουν να κάνουν με τον ρυθμό μετάδοσης του ιού,

τα θετικά κρούσματα και το κατά πόσο ο κορωνοϊός προσβάλει άτομα προχωρημένης ηλικίας. Ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε πως η υποχρεωτική χρήση μάσκας φαίνεται να μειώνει στο μισό τους εκτιμώμενους θανάτους, ενώ φαίνεται να σταθεροποιεί τους ημερήσιους αριθμούς των κρουσμάτων. Μέσα από τα στατιστικά σημείωσε ακόμα φαίνεται ότι έπεσε ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού, γύρω στο 1.

Το ζήτημα ωστόσο τόνισε ο καθηγητής είναι πως εκτιμάται πως ένα αυξημένο ποσοστό από τα άτομα που είναι θετικά στον ιό, θα χρειαστεί νοσηλεία στα νοσοκομεία, καθώς υπάρχει επιδείνωση του συγκεκριμένου δείκτη. Στη κατάσταση των νοσοκομείων αναφέρθηκε ο Δρ Κώστας Κωνσταντίνου.

Συνολικά όπως είπε 50 άτομα νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου και 5 στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. 8 άτομα νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και 6 άτομα στην μονάδα αυξημένης θεραπείας. Το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου που λειτουργεί ως νοσοκομείο αναφοράς μετατρέπεται από σήμερα μετατρέπεται σε νοσοκομείο που θα νοσηλεύει εξ ολοκλήρου περιστατικά κορωνοϊού. Έχει αδειάσει επίσης ο πέμπτος όροφος του Γεν. Νοσοκομείο Λεμεσού για να δεχθεί περιστατικά κορωνοϊού.

Έχει ζητηθεί επίσης βοήθεια από ιδιώτες ιατρούς οι οποίοι θα κληθούν να συνδράμουν στην προσπάθεια. Τον λόγο έλαβε στην συνέχει ο καθηγητής Μοριακής ιολογίας, Λεόντιος Κωστρίκκης ο οποίος ανέφερε ότι έχουν αγοραστεί και θα είναι στη διάθεση του Υπ. Υγείας σύντομα τα νέα αντιγονικά τεστ τα οποία ανιχνεύουν εντός 15 λεπτών με μισή ώρα τα θετικά κρούσματα, κάτι που θα βοηθήσει όπως είπε στην αύξηση των τεστ, παρά το γεγονός ότι δεν είναι τόσο αξιόπιστα τα συγκεκριμένα τεστ.

Ο καθηγητής παθολογίας Κωνσταντίνος Τσιούτης, τόνισε τη σημασία εφαρμογής προστατευτικών μέτρων στους χώρους εργασίας. Έχει μεγάλη σημασία είπε η ομαδοποίηση των υπαλλήλων στους διάφορους εργασιακούς χώρους καθώς και η άμεση διαχείριση τυχόν περιστατικών. Σημείωσε ακόμα ότι πρέπει να υπάρχει αερισμός των χώρων και να δουλεύουν όπου γίνεται, κάποιοι από σπίτι.