Την επιστροφή των μαθητών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων στα θρανία, από την Πέμπτη 21 Μαΐου, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου μετά από σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την προεδρία του Προέδρου Αναστασιάδη και με τη συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων.

Οι τελειόφοιτοι μαθητές της Γ’ Λυκείου των δημόσιων και ιδιωτικών λυκείων θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες, νωρίτερα, την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαΐου, όπως ανακοινώθηκε αρχικά.

Οι παγκύπριες εξετάσεις θα αρχίσουν κανονικά, ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, από την Τρίτη 9 Ιουνίου, σημειώνοντας οτι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες, ενώ ήδη είναι γνωστή η διδακτική ύλη.

Μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουνίου θα ολοκληρωθεί η φοίτηση σε όλες τις τάξεις εκτός από αυτές του λυκείου, ανέφερε ακόμα ο Πρόδρομος Προδρόμου.

Από τις 21 Μαΐου θα λειτουργήσουν επίσης τα κρατικά ινστιτούτα επιμόρφωσης, τα κρατικά ολοήμερα σχολεία και τα απογευματινά προγράμματα τεχνικών σχολών. Εάν λάβουν τα ενδεδειγμένα μέτρα, θα μπορούν επίσης να λειτουργήσουν και τα ιδιωτικά φροντιστήρια.

12 μαθητές στις τάξεις και εκ περιτροπής

Παράλληλα, με το πλάνο σταδιακής επιστροφής των μαθητών στα σχολεία, η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει και οδηγίες για μέτρα προστασίας στις σχολικές μονάδες.

Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα γίνεται είσοδος στις τάξεις μέχρι 12 μαθητών, και θα υπάρχει περιοδολόγηση των μαθητών που θα πηγαίνουν στο σχολείο.

Δηλαδή, τα μισά παιδιά θα πηγαίνουν Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη και οι υπόλοιποι Πέμπτη και Παρασκευή. Την επόμενη εβδομάδα η πρώτη ομάδα που πήγε σχολείο Πέμπτη και Παρασκευή θα πηγαίνει Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη και η δεύτερη θα πηγαίνει Πέμπτη Παρασκευή και ούτω καθεξής.

Η απόφαση αυτή ήδη συζητείται, αφού τίθεται το ερώτημα τι θα γίνει με τα παιδιά που θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι για κάποιες μέρες της εβδομάδας.

Οι εκπαιδευτικοί μαζί με τις διευθύνσεις των σχολείων, όπως ανέφερε ο υπουργός, θα προετοιμάσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα δοθούν και στους γονείς.

Ανακοίνωσε ακόμα ότι θα γίνουν 20 χιλιάδες τεστ κορωνοϊού σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και μαθήτριες από τις αρμόδιες υγειονομικές μονάδες. Θα ληφθούν ταυτόχρονα και μέτρα για τα παιδιά που μεταφέρονται στις σχολικές μονάδες με τα λεωφορεία.

Θα εγκατασταθούν επίσης αντισηπτικά στα σχολεία, ενώ θα υπάρχουν και άλλα προστατευτικά αναλώσιμα.