Εκατό ημέρες πολέμου στην Ουκρανία συμπληρώνονται σήμερα, κι οι μάχες συνεχίζουν να μαίνονται, ειδικά στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχθηκε ότι το 20% της επικράτειας της Ουκρανίας, περίπου 125 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι πλέον υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.
Σημείωσε μάλιστα ότι η έκταση αυτή είναι μεγαλύτερη από όλη την Μπενελούξ, δηλαδή το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.
Σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο, οι γραμμές επαφής των αντιμαχόμενων πλευρών έχουν μήκος μεγαλύτερο από χίλια χιλιόμετρα.

Ρωσία. Θα επιτρέψει την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία

Την πρόθεσή της να διασφαλίσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους, ώστε να ξεκινήσει η μεταφορά/εξαγωγή σιτηρών, που είναι μπλοκαρισμένα στα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα έκανε γνωστό αργά χθες βράδυ η Ρωσία, μετά τις δραματικές εκκλήσεις του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας για τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα λιμάνια της Ουκρανίας είναι μπλοκαρισμένοι τουλάχιστον 22 εκατ. τόνοι σιτηρών και οι εκτιμήσεις του ΟΗΕ κάνουν λόγο για 47 εκατομμύρια ανθρώπους που θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι με έναν λιμό, εξαιτίας της έλλειψης αυτών των τροφίμων.