Ζωντανά πειράματα, διαγωνισμοί και διαδραστικά παιχνίδια συνθέτουν το πλούσιο πρόγραμμα που ετοίμασε το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) για μικρούς και μεγάλους για τον διαχρονικό θεσμό της Βραδιάς του Ερευνητή (European Researchers’ Night), που επιστρέφει για 17η χρονιά στις 29 Σεπτεμβρίου, στην Κρατική Έκθεση στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, το φετινό European Researcher’s Night θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, από τις 9 το πρωί μέχρι και τις 10 το βράδυ και διοργανώνεται από το ΙδΕΚ, σε συνεργασία με τους κυριότερους φορείς της έρευνας, της καινοτομίας και των επιχειρήσεων της Κύπρου, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Προστίθεται ότι με σύνθημα «Mission: CONNECT», επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, ερευνητές και ερευνήτριες, καθώς και επιχειρηματίες θα παρουσιάσουν τις δράσεις και τα επιτεύγματά τους στο ευρύτερο κοινό.

Αναφέρεται ότι στον χώρο της Κρατικής Έκθεσης το κοινό θα μπορεί να περιηγηθεί σε περισσότερα από 60 περίπτερα, στελεχωμένα από εκατοντάδες ερευνήτριες/τές, ενώ παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαδραστικά πειράματα με χρήση τεχνολογίας, πολυμέσων και προσομοιώσεων, να χρησιμοποιήσουν εξειδικευμένο επιστημονικό εξοπλισμό και να συμμετάσχουν σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, παιχνιδιών, διαγωνισμών και ψυχαγωγικών δρώμενων.

Ακόμη, σημειώνεται ότι από τις 21:00 έως τις 22:00 οι επισκέπτες του European Researchers’ Night θα μπορέσουν να απολαύσουν ένα Improvisation Comedy Show in Science με τους κωμικούς Γιώργο Αγγελόπουλο, Γιάννη Σαρακατσάνη και Σωσώ Χατζημανώλη.

Αναφέρεται ότι το κεντρικό θέμα της φετινής εκδήλωσης είναι οι «Ευρωπαϊκές Αποστολές», οι οποίες αφορούν στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στις ακόλουθες παγκόσμιες προκλήσεις: Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, καρκίνος, υγιείς ωκεανοί, θάλασσες και παράκτια και εσωτερικά ύδατα, κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις και υγεία εδάφους και τροφίμων.

Στο δελτίο Τύπου σημειώνεται ότι με αντίστοιχες διοργανώσεις να πραγματοποιούνται ταυτόχρονα σε περισσότερες από 350 πόλεις σε όλη την Ευρώπη, το European Researchers’ Night αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο να αναδείξει τον αντίκτυπο της επιστήμης στην καθημερινή ζωή των πολιτών, με πρωτότυπους και διασκεδαστικούς τρόπους.

Η εκδήλωση, όπως αναφέρεται, διοργανώνεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου CONNECT με Αρ. 101060913, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Ορίζοντας Ευρώπη της Ε.Ε. για Έρευνα και Καινοτομία.

Σημειώνεται ότι την εκδήλωση στηρίζουν ως χορηγοί επικοινωνίας το Συγκρότημα ΔΙΑΣ, η τηλεόραση Sigma και το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

Αναφέρεται ότι για περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ΙδΕΚ: www.research.org.cy και τη σελίδα του στο Facebook: https://fb.me/e/ajrCfvfxi

Πηγή: ΚΥΠΕ