Θέμα χρόνου είναι η χερσαία στρατιωτική εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς τα τελεσίγραφα των Ισραηλινών για εκκένωση του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας, λήγουν το ένα μετά το άλλο. Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν ήδη μετακινηθεί προς το Νότο, την ώρα που η Χαμάς καταγγέλλει ότι το Ισραήλ βομβάρδισε κομβόι αμάχων με 70 νεκρούς, κάτι που διαψεύδει το Τελ Aβίβ και αντιτείνει ότι στις εφόδους που πραγματοποιεί στη Γάζα εντόπισε νεκρούς ομήρους.

Tαυτόχρονα εντείνεται ο φόβος για γενίκευση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή με πιθανή εμπλοκή της Χεσμπολάχ. Στα αξιοσημείωτα της 7η ημέρας από την έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων είναι ότι ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διαπράττει «εγκλήματα πολέμου» στη Λωρίδα της Γάζας.ενώ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αφού πρώτα επισκέφθηκε δύο από τα αιματοβαμμένα κιμπουτς ζήτησε από τους στρατιώτες να είναι «έτοιμοι για το επόμενο στάδιο».

Αγωνία μετά τη λήξη του τελεσιγράφου του Ισραήλ
Η διαταγή των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων να αποχωρήσουν από τις βόρειες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, θεωρείται ως ένδειξη ότι επίκειται χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού. Μια χερσαία εισβολή που περιλαμβάνει αστικές μάχες και ενέχει τεράστιους κινδύνους για τον άμαχο πληθυσμό που δεν έχει που να κρυφτεί σε αντίθεση με τους μαχητές της χαμάς που έχουν στη διάθεσή τους ολόκληρο δίκτυο υπόγειων τούνελ.

Χιλιάδες συγκεντρωμένοι στα σύνορα με Αίγυπτο
Η αγωνία για τους Παλαιστινίους που μαζεύουν όπως όπως τα λιγοστά υπάρχοντά τους και φεύγουν με κάθε τρόπο από στη Λωρίδα της Γάζας μεγαλώνει μετά τη λήξη του ισραηλινού τελεσίγραφου του Ισραήλ για ασφαλή έξοδό τους από την πολιορκημένη περιοχή όπου κρυβονται οι ένοπλοι της Χαμάς.

Στα σύνορα με την Αίγυπτο, μαζί με τους Παλαιστίνιους, συρρέουν αλλοδαποί που βρίσκονταν στη Λωρίδα της Γάζας. Η άρνηση του Ισραήλ να επιτρέψει σε ανθρωπιστική βοήθεια να περάσει στην πολιορκημένη περιοχή οδήγησε τις Αιγυπτιακές Αρχές να μπλοκάρουν το άνοιγμα της συνοριακής γραμμής μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας, η οποία επρόκειτο να μείνει ανοιχτή για πέντε ώρες. Μάταια όμως. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διπλωματικές πιέσεις για να δοθεί περισσότερος χρόνος να βρεθεί λύση, να ανοίξει η Αίγυπτος τα σύνορα για να μπορέσει ο άμαχος πληθυσμός να διαφύγει από την περιοχή που αναμένεται να γίνει σημείο σφοδρών συγκρούσεων.

Απο μια κλωστή κρέμεται η γενικευμένη εμπλοκή της Χεζμπολάχ

Στο μέτωπο των στρατιωτικών επιχειρήσεων τα ισραηλινά στρατεύματα ανταποδίδουν πυρά στις επιθέσεις της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο. Αξιωματούχος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι φιλοϊρανική οργάνωση εκτόξευσε όλμους και αντιαρματικά πυρά προς το όρος Ντοβ κατά θέσεων του Ισραηλινού στρατού.

Μέσα στη νύχτα μάλιστα οι Ισραηλινοί εξουδετέρωσαν με drone ενόπλους της οργάνωσης που προσπάθησαν να διεισδύσουν στο ισραηλινό έδαφος. Πυρά και εκρήξεις αντηχούσαν ως την Χάιφα που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο. Η απεσταλμένη της ΕΡΤ Αλεξία Καλαϊτζή κατέγραψε την ανησυχία των κατοίκων για την αναζωπύρωση του βορείου μετώπου.

Επίσκεψη Νετανιάχου στους στρατιώτες πριν από την χερσαία επίθεση

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφθηκε σήμερα Σάββατο, ημέρα αργίας, Ισραηλινούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί έξω από τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το γραφείο του, δίνοντας στη δημοσιότητα και ένα βίντεο από τη συνάντηση αυτήν.

Ζεσταίνεται η «πολεμική μηχανή» του Ισραήλ – Αγωνία για την ασφαλή έξοδο των αμάχων από τη Γάζα
Tην χερσαία επίθεση στη Γάζα προανήγγειλε ο ισραηλινός πρωθυπουργός κατά τη σημερινή επίσκεψή του σε ειδικές δυνάμεις.

Ο Νετανιάχου ακούγεται να ρωτά τους φαντάρους: «Είστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο; Το επόμενο στάδιο έρχεται».

Δεν έκανε καμία άλλη διευκρίνιση στο βίντεο αυτό, που δείχνει μόνο τους στρατιώτες να κουνούν καταφατικά το κεφάλι, απαντώντας στην ερώτησή του. O πρωθυπουργός του Ισραήλ που δέχεται σφοδρές επικρίσεις επισκέφθηκε για πρώτη φορά δυο από τα κιμπούτς που εισέβαλαν οι τρομοκράτες της Χαμάς δολοφονόντας δεκάδες ανθρώπους.

Bαρύς ο φόρος του αίματος για τους ανθρώπους του Τύπου
Βαρύς φόρος αίματος για τους ανθρώπους του Τύπου που βρίσκονται στη γραμμή του πυρός. Ένας οπερατέρ του Ρόιτερς έπεσε νεκρός στο βόρειο μέτωπο και άλλα 6 μέλη της δημοσιογραφικής αποστολής τραυματίστηκαν από πυραυλικό χτύπημα των Ισραηλινών στο έδαφος του Λιβάνου, σε απάντηση επίθεσης με ρουκέτες της Χεζμπολά. Από την αρχή του πολέμου τουλάχιστον 5 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Φον ντερ Λάιεν: Εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι θα παρέχεται υποστήριξη σε αθώους πολίτες στη Γάζα

Η ανθρωπιστική βοήθεια προς της Γάζα θα ξεπεράσει τα 75 εκατομμύρια ευρώ ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισημαίνοντας ταυτόχρονα: «Εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι θα παρέχεται υποστήριξη σε αθώους πολίτες στη Γάζα σε αυτό το πλαίσιο».

Ειδικότερα, όπως σημειώνει ανακοίνωση της Επιτροπής, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στο πλαίσιο των συνεχών επαφών της με περιφερειακούς ηγέτες.

Τόνισε ότι  «η Επιτροπή θα αυξήσει αμέσως το τρέχον κονδύλιο ανθρωπιστικής βοήθειας που προβλέπεται για τη Γάζα κατά 50 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό θα ανεβάσει το σύνολο σε πάνω από 75 εκατομμύρια ευρώ. Θα συνεχίσουμε τη στενή μας συνεργασία με τον ΟΗΕ και τις υπηρεσίες του για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η βοήθεια φτάνει σε όσους έχουν ανάγκη στη Λωρίδα της Γάζας». Η Πρόεδρος της Κομισιόν συμπλήρωσε ότι « η Επιτροπή υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται έναντι των τρομοκρατών της Χαμάς, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι θα παρέχεται υποστήριξη σε αθώους πολίτες στη Γάζα σε αυτό το πλαίσιο».

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων , Γιάνες Λέναρσιτς ανέφερε ότι «η Επιτροπή κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να παρέχει ανθρωπιστική υποστήριξη στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτός ο τριπλασιασμός της ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι άμαχοι στη Γάζα μπορούν να εφοδιαστούν με τις βασικές ανάγκες που απαιτούνται. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η ασφαλής και απεριόριστη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια».

Πηγή: ΕΡΤ