Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε σήμερα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να εγγυηθούν την προστασία των πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας από ρωσικές δολιοφθορές, μια ημέρα αφότου ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, τον οποίο έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, συγκλονίστηκε από σφοδρούς βομβαρδισμούς.
Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται διαρκώς για επιθέσεις στην περιοχή όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός. Το Reuters δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές ποια πλευρά ήταν υπεύθυνη για τους βομβαρδισμούς του Σαββατοκύριακου.

Η θέση των Ρώσων

“Ο σταθμός στη Ζαπορίζια κινδυνεύει με πυρηνικό δυστύχημα. Ήμασταν σε διαπραγματεύσεις με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (σσ: ΔΟΑΕ) όλη τη νύχτα”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Rosatom Αλεξέι Λιχατσόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
Ο Διεθνής Οργανισμός έχει καλέσει για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας γύρω από τον σταθμό, κάτι που ο Λιχατσόφ είπε πως θα είναι δυνατό μόνο αν εγκριθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο επικεφαλής της Rosatom είπε επίσης πως φαίνεται πως το Κίεβο είναι πρόθυμο να “δεχθεί” ένα “μικρό πυρηνικό ατύχημα” στον πυρηνικό σταθμό.
“Αυτό θα είναι ένα προηγούμενο το οποίο θα αλλάξει για πάντα τον ρου της Ιστορίας. Ως εκ τούτου πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να μην έχει κανένας στο μυαλό του να παραβιάσει την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού”, είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.