Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο, βομβαρδίστηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις αλλά δεν έχει ανιχνευθεί διαρροή ακτινοβολίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο αξιωματούχο από τη ρωσική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας Ros energo atom.
Δεκαπέντε οβίδες εκτοξεύθηκαν στις εγκαταστάσεις του σταθμού, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τον Ρενάτ Κάρτσαα, σύμβουλο του διευθύνοντος συμβούλου της Ros energo
atom.
Ο Καρτσάα είπε πως οι οβίδες εκτοξεύθηκαν κοντά σε μια εγκατάσταση αποθήκευσης ξηρών πυρηνικών αποβλήτων και σε ένα κτίριο που στεγάζει χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο, και πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής δεν έχουν ανιχνευθεί εκπομπές ραδιενέργειας, σύμφωνα με το TASS.
Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αίτημα για σχόλια.
Οι εκρήξεις σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής, όπως έκανε γνωστό ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ . Μάλιστα έκανε λόγο για «ισχυρές εκρήξεις» και όποιος ευθύνεται «παίζει με τη φωτιά».
«Τα νέα από την ομάδα μας χθες και σήμερα το πρωί είναι εξαιρετικά ανησυχητικά. Εκρήξεις σημειώθηκαν στον χώρο του μεγάλου αυτού πυρηνικού σταθμού, κάτι που είναι εντελώς απαράδεκτο», είπε ο Ραφαέλ Γκρόσι. «Όποιος βρίσκεται πίσω από αυτό, πρέπει να σταματήσει αμέσως. Όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν, είναι παιχνίδι με τη φωτιά!».