Εντυπωσιακά είναι αποτελέσματα από τις πρώτες μέρες λειτουργίας των «έξυπνων φώτων» στον κυκλικό κόμβο Αγίας Φύλας, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, ο οποίος το μεσημέρι ενημερώθηκε επί τόπου από τους αρμοδίους για το νέο σύστημα που στοχεύει σε μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος.

Το σύστημα, που άρχισε να λειτουργεί από το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας, έχει καταγράψει μείωση του χρόνου της διαδρομής, από την Αγία Φύλα προς τον κυκλικό κόμβο, κατά 73%, αφού όπως ανέφερε ο κ. Καρούσος, η διαδρομή αυτή κατά τις πρωινές ώρες, που είναι έντονο το πρόβλημα, έχει μειωθεί από τα 35 περίπου λεπτά, στα 9,5 λεπτά.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Τμήματος Δημοσίων Έργων, τη 2η και 3η μέρα λειτουργίας του συστήματος, κατά τις απογευματινές ώρες αιχμής, η ώρα αναμονής έχει μειωθεί από τα 20 λεπτά στα 9 λεπτά, μια μείωση γύρω στο 55%.

«Ο στόχος με την εγκατάσταση αυτού του έξυπνου συστήματος ήταν να μειώσουμε τον χρόνο αναμονής κατά μέσο όρο 57% και σήμερα είμαστε γύρω στο 55%», είπε και πρόσθεσε ότι συνεχίζουν να γίνονται οι απαραίτητες ρυθμίσεις για τη μέγιστη δυνατή απόδοση του συστήματος.

Ο Υπουργός Μεταφορών τόνισε πως, «έχει αποδειχθεί ότι ήταν μια πάρα πολύ σωστή απόφαση, η οποία είχε ληφθεί στη βάση και μιας προσομοίωσης και μιας μελέτης που είχε γίνει και έχουμε λάβει πάρα πολλά θετικά σχόλια, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες, ιδιαίτερα από άτομα που περίμεναν αρκετό χρόνο το πρωί, λόγω της κίνησης που υπάρχει στον συγκεκριμένο κυκλικό κόμβο».

Πρόκειται, συνέχισε, για ένα έξυπνο σύστημα με αισθητήρες, που παίρνει αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο, «κάτι πρωτοποριακό για τα δεδομένα της Κύπρου», ενώ ανακοίνωσε ότι, εντός Ιουλίου, θα προκηρυχθούν προσφορές για εγκατάσταση παρόμοιου συστήματος σε 120 σημεία που υπάρχουν φωτεινοί σηματοδότες, σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Κληθείς να σχολιάσει παράπονα που πολίτες ανάρτησαν με φωτογραφίες στα ΜΚΔ για καθυστερήσεις από τη λειτουργία του συστήματος, ο Γιάννης Καρούσος διευκρίνισε ότι αυτά αφορούσαν στην πρώτη μέρα δοκιμαστικής λειτουργίας του, ενώ υπέδειξε ότι έτυχε την μέρα εκείνη να υπάρχει ατύχημα, με καραμπόλα αυτοκινήτων, κάτι που συνέδραμε στην κυκλοφοριακή συμφόρηση που παρατηρήθηκε.