Εντός των αμέσως επόμενων ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί η εργασία που απαιτείται από το Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και ειδικότερα από το Τμήμα Περιβάλλοντος για το Τοπικό Σχέδιο του Ακάμα, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής.

Σε δηλώσεις του στη Σαλαμιού μετά το πέρας των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου του Ήρωα Δημήτρη Ν. Παναγή ο κ. Καδής ανέφερε πως εκτιμάται ότι στις 8 Αυγούστου, η Έκθεση του Τμήματος Περιβάλλοντος θα σταλεί στο Πολεοδομικό Συμβούλιο στο Υπουργείο Εσωτερικών για δικές του ενέργειες .

Η δική μου εκτίμηση είπε, “ είναι ότι μέσα στον επόμενο ένα μήνα μπορεί να γίνει η δουλειά που απαιτείται από το Πολεοδομικό Συμβούλιο, ούτως ώστε μέχρι το τέλος του Αυγούστου ή αρχές του Σεπτέμβρη να δημοσιευτεί το Τοπικό Σχέδιο του Ακάμα”.

Επεσήμανε επίσης ότι με οδηγίες του ΠτΔ, τόσο το Υπουργείο Εσωτερικών όσο και το δικό του Υπουργείο, επεξεργάζονται μια σειρά από πιθανά μέτρα τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν για το αντιστάθμισμα που πρέπει να δοθεί σε ιδιοκτήτες που είχαν παλαιότερα αναπτυξιακά δικαιώματα και αυτή την στιγμή με το Τοπικό Σχέδιο τα χάνουν , ή ακόμη συνέχισε, για ιδιοκτήτες περίκλειστων τεμαχίων μέσα στο Εθνικό Δασικό Πάρκο που δεν μπορούν να έχουν οποιαδήποτε ανάπτυξη μέσα στους χώρους.

Άρα πρόσθεσε ο κ. Καδής με αυτή την συνολική προσέγγιση αναμένεται ο επόμενος ένας μήνας να είναι καθοριστικός για να κλείσει με ένα ορθολογικό τρόπο το θέμα που απασχολεί την περιοχή και όλη την Κύπρο για δεκαετίες τώρα.

Είπε ακόμη πως αναμένεται να έχουμε εξελίξεις και στα έργα που θα γίνουν εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Ήδη πρόσθεσε, είναι σε προχωρημένο στάδιο η εξέταση των προσφορών για τη βελτίωση του οδικού δικτύου, ενώ για τα κιόσκια εξυπηρέτησης των επισκεπτών, αναμένει, όπως είπε, πολύ σύντομα να ανακοινωθούν οι προσφορές.

Τις επόμενες μέρες παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ “

O Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανέφερε πως είδε με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τα μεγάλα τυροκομεία έχουν αρχίσει την διαδικασία ένταξης τους στο ΠΟΠ. Εκτίμησε επίσης πως στις επόμενες μέρες θα αρχίσουν να παράγουν χαλλούμι στη βάση των διαδικασιών και των προδιαγραφών ΠΟΠ και να πιστοποιούνται από τον διεθνή οργανισμό Bureau Veritas.

Σε κάθε περίπτωση, είπε ο κ. Καδής, από τον Σεπτέμβριο στις αγορές μας δεν θα μπορούν οποιαδήποτε προϊόντα που θα φέρουν το όνομα χαλλούμι και δεν θα έχουν την σφραγίδα του ΠΟΠ και δεν θα έχουν δηλαδή, όπως εξήγησε, περάσει από την διαδικασία.

Επίσης σημείωσε πως οι όποιες αλλαγές περιλαμβάνονται στη συμφωνία, δεν είναι αλλαγές μείζονος σημασίας για τις οποίες πρέπει να αποσταλεί ειδικός φάκελλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά είναι αλλαγές ήσσονος σημασίας , μικρές αλλαγές οι οποίες μπορούν να γίνουν με την έγκριση της αρμόδιας αρχής, με την έγκριση του Υπουργείο Γεωργίας στην Κύπρο και δεν αλλάζουν τα χαρακτηριστικά του χαλλουμιού.

Πρόσθεσε πως μέσα στις επόμενες μέρες αναμένει ότι θα υποβληθούν οι προτάσεις από τους ενδιαφερόμενους για αυτές τις μικρές αλλαγές και εφόσον υπάρχει σωστή τεκμηρίωση αυτές θα δημοσιοποιηθούν στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό μπορεί να γίνει και εντός Αυγούστου.

Πηγή: ΚΥΠΕ