Υπέρ της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας επιχειρηματολόγησε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο πλαίσιο της εκπομπής του σταθμού μας «Ελεύθερα κι Ωραία», τονίζοντας ότι μια τέτοια μορφή λύσης θα τύχει ευρύτερης αποδοχής από Ε/κ και Τ/κ και θα καταστήσει το κράτος πιο λειτουργικό.

Απαντώντας σε διευκρινιστικές ερωτήσεις ξεκαθάρισε ότι στις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης θα πρέπει να παραμένει η οικονομία, η εξωτερική πολιτική και η παροχή υπηκοοτήτων.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο Υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάει στην επικείμενη πενταμερή διάσκεψη με την προσέγγιση της αποκεντρωμένης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «στην παρούσα συγκυρία βλέπω μια έντονη διεθνή υποστήριξη προς την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού,  η οποία μπορεί να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της πίεσης της Τουρκίας».

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δεδομένα ώστε η Τουρκία να αντιληφθεί ότι είναι και προς το δικό της συμφέρον η επίλυση του Κυπριακού», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Σε ερώτηση ακροατή, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι συζήτηση δυο κρατών σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε εδάφη, σημειώνοντας ότι αυτή η προσέγγιση σημαίνει υποαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Θα παραιτηθώ αν διαφωνήσω»

Δεν βλέπω φαντάσματα, ούτε θα παραιτηθώ εάν διαφωνεί ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ μαζί μου, θα παραιτηθώ εάν διαπιστώσω ότι υπάρχει διαφωνία σε κεφαλαιώδη ιδεολογικά ζητήματα σε θέματα της αρμοδιότητας μου, και εάν διαπιστώσω ότι δεν χαίρω πλέον της εμπιστοσύνης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανέφερε στην εκπομπή του , ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ερωτηθείς για τις πολιτογραφήσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι περισσότερη σημασία για αυτόν έχει τι πιστεύει ο κόσμος, αφού, όπως είπε, στο τέλος της ημέρας, μετρά τι πιστεύει η κοινωνία.

Δείτε τη συνέντευξη του κ. Χριστοδουλίδη εδώ