Η στάση και οι αποφάσεις των συντεχνιών των εργαζομένων της ΑΗΚ μας ανησυχούν και παρακολουθούμε την κατάσταση με την ΡΑΕΚ, ώστε να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε περικοπές στην ηλεκτροδότηση, ανέφερε η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, σημειώνοντας ότι τα θέματα που παρουσιάζουν οι συντεχνίες «δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα».
Σε δηλώσεις της στο περιθώριο περιοδείας της σε βιομηχανίες της Λεμεσού, η Νατάσα Πηλείδου κλήθηκε να τοποθετηθεί επί των αποφάσεων που εξήγγειλαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΑΗΚ, υποδεικνύοντας πως «πλέον δεν μιλάμε για απεργία αλλά ενδεχομένως για άρνηση εκτέλεσης καθηκόντων, που αφορούν συγκεκριμένα τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στη Δεκέλεια».
«Σε συντονισμό με την ΡΑΕΚ παρακολουθούμε το θέμα και εκτιμούμε ότι οποιεσδήποτε επιπτώσεις δεν θα είναι σοβαρές και πιθανόν να αποφευχθούν και γίνεται κάθε προσπάθεια για να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε περικοπές», ανέφερε και τοποθετήθηκε επί των θεμάτων που θίγουν οι συντεχνίες, υπογραμμίζοντας ότι «δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα».
Όπως είπε, για τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Δεκέλειας έχει ήδη πραγματοποιηθεί συνάντηση σε υψηλό επίπεδο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «όπου έχουν γίνει παρουσιάσεις ενός πολύ σοβαρού έργου που έχει εκτελέσει ειδική ομάδα εργασίας, που συμπεριλαμβάνει και στελέχη της ΑΗΚ και έχουμε μια θετική προσέγγιση και θετικά αποτελέσματα σε σχέση με την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μας δώσει κάποια παρέκκλιση».
Πιστεύω, συνέχισε, δεν είναι της ώρας και ούτε εποικοδομητικό να έχουμε αυτού του είδους την αντίδραση, από τη στιγμή που έχουν δρομολογηθεί δράσεις για επίλυση του θέματος και υπενθύμισε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες σε «πολύ χειρότερη θέση από ότι η Κύπρος», καθώς αυτή τη στιγμή καίνε λιγνίτη και άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας.
Όσον αφορά τα θέματα ΑΠΕ, η Υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι «έχει ήδη υποβληθεί από μέρους μας, προς τη ΡΑΕΚ, πλάνο για την ανάπτυξη της ΑΗΚ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας , πράγμα το οποίο εμείς στηρίζουμε και πιστεύω ότι εδώ και καιρό έχουμε δείξει τις προθέσεις μας». «Ελπίζω ότι αυτό το πλάνο θα υλοποιηθεί από την ΑΗΚ, ούτως ώστε να έχει και αυτή τη συμμετοχή που πρέπει στις ΑΠΕ», συμπλήρωσε.
Σε σχέση με τα θέματα μείωσης της συμβατικής παραγωγής και τις θέσεις των συντεχνιών, η κ. Πηλείδου υπέδειξε ότι οι ανάγκες της Κύπρου είναι συγκεκριμένες, «άρα σίγουρα με την αύξηση των ΑΠΕ θα πρέπει να μειώνεται και η συμβατική παραγωγή».
«Δεν μίλησε κανένας για συγκεκριμένα ποσοστά ή βήματα, αλλά τα βήματα θα πρέπει να συμφωνηθούν με έναν σωστό στρατηγικό σχεδιασμό στο μέλλον», ανέφερε και εξέφρασε τη θέση ότι «με σύνεση μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς ακραίες τοποθετήσεις και ενέργειες και ελπίζω ότι όντως έτσι θα γίνει».
Αναφερόμενη στις επισκέψεις της σε βιομηχανίες της Λεμεσού, η Υπουργός υπενθύμισε πως «η βιομηχανία είναι ένας πολύ σοβαρός βραχίονας της κυπριακής οικονομίας και τα τελευταία δυο χρόνια είχαμε μια αύξηση πέραν του 1% στη συνεισφορά της στο ΑΕΠ, που υπολογίζεται πλέον ότι ξεπερνά το 8,5% σήμερα, όπως επίσης και στις θέσεις εργασίας, οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά».
Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, «ως το αρμόδιο Υπουργείο οφείλουμε να στηρίξουμε και με τις πολιτικές οι οποίες αφορούν ευρύτερα τις επιχειρήσεις αλλά και στοχευμένα, με πολιτικές και σχέδια χορηγιών τα οποία να δημιουργούν πρόσθετη αξία και όφελος στην κυπριακή βιομηχανία, η οποία πρέπει να παραμείνει ανταγωνιστική».
«Οι εξαγωγές μας έχουν αυξηθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, παρά τις προκλήσεις που προκάλεσε η πανδημία αλλά και η ενεργειακή κρίση και είμαστε σίγουροι ότι αυτή η ανοδική πορεία θα συνεχίσει λόγω της ανθεκτικότητας του κυπριακού επιχειρείν και της βιομηχανίας μας και βέβαια ελπίζουμε να συμβάλουμε και εμείς με τις ορθές πολιτικές», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου βιομηχάνων της βιομηχανικής περιοχής Λεμεσού, Μιχάλης Νεοπτολέμου, ανέφερε ότι η Υπουργός ανταποκρίθηκε σε όλα τα ερωτήματα που τις τέθηκαν σε σχέση με θέματα που απασχολούν τη βιομηχανία της Λεμεσού.
Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι τα θέματα που απασχολούν τις βιομηχανίες αφορούν το ενεργειακό κόστος, την καθαριότητα, τη σωστή ταξινόμηση της βιομηχανικής περιοχής, τις οικιστικές ζώνες, το leasing period, τους συντελεστές δόμησης και τα διάφορα σχέδια χορηγιών.
Εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην ΑΗΚ και το ενδεχόμενο περικοπών στην ηλεκτροδότηση, το οποίο, όπως είπε, «σίγουρα είναι κάτι που πρέπει να δει η Κυβέρνηση πως θα το αντιμετωπίσει».
(ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΗΦ)