Με υβριστικά συνθήματα κατά Βουλευτών και άλλα συνθήματα όπως «Δόξα και τιμή στον Γρίβα Διγενή», «ΕΟΚΑ ξανά στης Κύπρου τα βουνά», «Αλήτες προδότες πολιτικοί, η Κύπρος είναι Ελληνική»,  «Ζει, ζει και μας καθοδηγεί Γεώργιος Γρίβας Διγενής», «Αναρχικοί και μπολσεβίκοι αυτή η γη δεν σας ανήκει» ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.  Άγνωστοι προκάλεσαν βανδαλισμούς στα γραφεία της ΕΔΕΚ. Καταδικάζει η Βουλή τα έκτροπα. 

Θρυμμάτισαν τζάμια και έριξαν φωτοβολίδα  στα γραφεία της ΕΔΕ

Ζημιές προκλήθηκαν στα γραφεία ΕΔΕΚ από αγνώστους αργά το απόγευμα της Πέμπτης, μετά την διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε έξω από τη Βουλή, με τον πρόεδρο του κόμματος, Μαρίνο Σιζόπουλο,να κάνει λόγο για προμελετημένη και προσχεδιασμένη τραμπουκική ενέργεια.

Προκλήθηκαν ζημιές στο ισόγειο του κτιρίου και σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, να έχει γίνει χρήση φωτοβολίδων. 

Σε δηλώσεις του έξω από τα γραφεία της ΕΔΕΚ, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι δεν θα αντιδράσουν εκτός των πλαισίων της δημοκρατικής συμπεριφοράς και θέλησε να στείλει ένα μήνυμα «σε όλους αυτούς τους τραμπούκους: κάτω από οποιασδήποτε συνθήκες, η ΕΔΕΚ δεν υποστέλλει την σημαία του αγώνα της. Η ΕΔΕΚ δεν πρόκειται να διαφοροποιήσει τις θέσεις της και κανένας δεν μπορεί να κάμψει την ΕΔΕΚ».

Η ΕΔΕΚ, συνέχισε, είναι ιστορικά και διαχρονικά ένα κόμμα αντίστασης, υπέρ της Δημοκρατίας και της διαφάνειας, της ιστορικής αυτογνωσίας και του αγώνα για απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, είτε με εκφοβισμούς, είτε με οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υποσκάψουν και να υπονομεύσουν  κάποιοι αυτό το φρόνημα, πρόσθεσέ. «Εμείς συνεχίζουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι τα γραφεία ήταν κλειστά αλλά υπήρχαν έμμισθα στελέχη στο κτίριο με την παρέμβαση των οποίων κατασβέστηκε η πυρκαγιά και αποτράπηκε μια ενδεχομένως ολοσχερή καταστροφή των γραφείων.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Αντώνης Αντώνη, γραμματέας οικονομικών της ΔΕΟΚ είπε ότι εργαζόταν μέχρι τις 7 στο γραφείο του στον τρίτο όροφο του κτιρίου, κι όταν κατέβηκε κάτω διαπίστωσε ότι έξω από τα γραφεία της Επαρχιακής Επιτροπής ΕΔΕΚ Λευκωσίας δύο άτομα από παρακείμενο εστιατόριο προσπαθούσαν να κατασβέσουν την πυρκαγιά που προκλήθηκε όταν κάποιοι πέρασαν από εκεί κι έριξαν μια φωτοβολίδα προς τα γραφεία.

Επειδή οι πυροσβεστήρες που είχαν χρησιμοποιηθεί εξαντλήθηκαν αλλά η φωτιά συνέχιζε,  πρόσθεσε, ανέβηκαν στο κτίριο και πήραν όλους τους πυροσβεστήρες που υπήρχαν για να κατασβέσουν την φωτιά.

Ερωτηθείς εάν άκουσε θόρυβο, είπε ότι επειδή το γραφείο του δεν είναι προς τη μεριά του δρόμου, δεν άκουσε κάτι.  Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι το κτίριο έχει σύστημα παρακολούθησης.

Μίλησαν με βουλευτές οι διαμαρτυρόμενοι

Οι διαμαρτυρόμενοι προέρχονταν, μεταξύ άλλων, από σύνολα αγωνιστών και συνδέσμους φιλάθλων. Με τους διαμαρτυρομένους μίλησαν ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, άτομα της κοινοβουλευτικής του ομάδας, στελέχη του ΕΛΑΜ και ο ανεξάρτητος Βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους.   

Τα διαδραματισθέντα έξω από το κτίριο της Βουλής, την ώρα που συνεδριάζει η ολομέλεια για τον κρατικό προϋπολογισμό, καταδίκασε η πλειοψηφία των κομμάτων με τοποθετήσεις την ώρα που άρχιζε η συζήτηση για τις τροπολογίες. Οι εκκλήσεις ήταν για ενότητα και αποφυγή νέου διχασμού.

Όλα άρχισαν όταν ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι πρέπει να αναχωρήσει από την Ολομέλεια γιατί μόλις ενημερώθηκε ότι υπήρξαν βανδαλισμοί στα γραφεία της ΕΔΕΚ και θέλει να επιβεβαιώσει τι ακριβώς έγινε. Με την αναχώρηση του κ. Σιζόπουλου το λόγο πήρε η Βουλευτής Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου η οποία κατήγγειλε στοχοποίησή της από τους συμμετέχοντες σε διαδήλωση που λάμβανε χώρα έξω από τη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι ο τόπος μας αντιμετωπίζει εθνικούς και οικονομικούς κινδύνους και το τελευταίο που χρειάζεται είναι εθνική διχόνοια. Είναι καταδικαστέα, είπε,  η οποιαδήποτε πράξη που δημιουργεί εθνική διχόνοια.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι πλήρωσε πολλά ο τόπος μας από την εθνική διχόνοια και είναι καταδικαστέες οποιεσδήποτε πράξεις πολιτικές ή οποιεσδήποτε άλλες που βάζουν τορπίλη στην ενότητα αυτού του τόπου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι κάποιοι παραμένουν αμετανόητοι. και ότι αυτά που διαδραματίστηκαν είναι απαράδεκτα και δείχνουν πού βρισκόμαστε. Μέλη αυτού του κοινοβουλίου, ανέφερε, έχουν παρευρεθεί στην εκδήλωση και αν έχουν την τόλμη να βγουν και να το δηλώσουν.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι πρέπει να καταδικάσουμε αυτά τα  περιστατικά των ύβρεων και βανδαλισμών και ότι ντρέπεται γιατί δίνουμε σημασία σε εκατό χούλιγκανς με καταδικαστέες αντιλήψεις. Αν θέλουμε, είπε,  να τιμήσουμε τη δημοκρατία πρέπει να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με αυτούς και να συνεχίσουμε το έργο μας.

Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι η εκδήλωση οργανώθηκε από το ίδρυμα του Γρίβα Διγενή και ότι αν πρέπει να καταδικάσουμε σήμερα αυτούς που φωνάζουν κατά βουλευτών τότε θα πρέπει να καταδικάσουμε και αυτούς που κατά καιρούς φωνάζουν κατά του ΕΛΑΜ και «τάζουν κρεμάλες». Ανέφερε ότι αυτό που προέχει είναι η ενότητα και όχι η διχόνοια.

Ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν είπε ότι οι ύβρεις και η στοχοποίηση είναι το τελευταίο που θέλει ο τόπος μας και ότι αν αγαπάμε την πατρίδα μας πρέπει να καταδικάσουμε αυτές τις συμπεριφορές και με ενότητα να διαφυλάξουμε τους θεσμούς και τη δημοκρατία.

Η βουλευτής των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε ότι αυτή η διαδήλωση που κάποιοι οργάνωσαν έξω από τη Βουλή  την έχει στοχοποιήσει και “κάποιοι χρησιμοποιούν λέξεις του καταγωγείου, κρατώντας δήθεν σημαίες πατριωτισμού ενώ αποπνέουν μίσος και απειλές”.

“Εγώ λέω σε όλους και ειδικά σε αυτούς που πήγαν να μιλήσουν σε αυτούς τους τραμπούκους ότι θα κάνω επίσημη καταγγελία για όλα αυτά που συνέβηκαν, για το αίσχος να στοχοποιείται μια Βουλεύτρια”, ανέφερε. Είπε ότι δεν πρέπει να δεχθούμε αυτές τις καταστάσεις “γιατί αυτά γίνονταν και πριν το 1974 και γι αυτό φτάσαμε εκεί που φτάσαμε”.

Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, Πρόεδρος των Οικολόγων είπε ότι τα όσα συμβαίνουν είναι πολύ σοκαριστικά και ότι οι αστυνομικοί λένε ότι οι διαδηλωτές είναι φορτωμένοι με πέτρες και «δεν ξέρω τι έχουν σχεδιασμένο να κάνουν». Μίλησε ακόμη για απαράδεκτο λεκτικό βίας.

Ο ανεξάρτητος Ανδρέας Θεμιστοκλέους είπε ότι είναι εύκολο να επιρρίπτουμε ευθύνες και ότι όταν ο ίδιος πήγε να μιλήσει στους διαδηλωτές καμία βία δεν ασκήθηκε, κανένα επεισόδιο δεν έγινε και ειλικρινά κανένας δεν ασχολήθηκε με την κ. Ατταλίδου. Επέκρινε το γεγονός ότι ο Μαρίνος Σιζόπουλος μίλησε για βανδαλισμούς στο κτίριο της ΕΔΕΚ, αλλά δεν είπε ότι πότε έγιναν ούτε από ποιους.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ