Με την ανέγερση του νέου κτηρίου των Κεντρικών Φυλακών, με χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης το 2026, θα υπάρξει σημαντική απάμβλυνση του όλου θέματος που απασχολεί τον υπερπληθυσμό των φυλακών, δήλωσε την Παρασκευή, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Μάριος Χαρτσιώτης, μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν επί τάπητος, μεταξύ άλλων, θέματα που έχουν να κάνουν με την οπαδική βία, την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, την αποσυμφόρηση των φυλακών και την μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης.

Στις δηλώσεις του και κληθείς να απαντήσει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία αποσυμφόρησης των φυλακών, ο κ. Χαρτσιώτης απάντησε ότι στις 29 Φεβρουαρίου είναι το χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο θα μεταφερθούν οι κατάδικοι της νυν ανοιχτής φυλακής στην καινούρια ανοιχτή φυλακή που έχει αναγερθεί.

Πρόσθεσε ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα αναβάθμισης του υφιστάμενου κτηρίου της ανοιχτής φυλακής και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν το φθινόπωρο και συγκεκριμένα εντός Σεπτεμβρίου. Σημείωσε ότι «με την ολοκλήρωση των εργασιών, το κτήριο της ανοιχτής φυλακής, που θα μετατραπεί πλέον σε κτήριο κεντρικής φυλακής, θα έχει την ευχέρεια να δεχτεί έναν αριθμό της τάξης πέραν των 200 κρατουμένων». Υπέδειξε ότι εντός του τρέχοντος έτους θα υπάρξει μία αποσυμφόρηση του κτηρίου των Κεντρικών Φυλακών της τάξης του 30%.

«Μεσοπρόθεσμα επίσης, όπως γνωρίζετε, ήδη ξεκινά η ανέγερση νέου κτηρίου των Κεντρικών Φυλακών με χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης το 2026» είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης εκτιμώντας ότι «θα έχουμε ακόμη σημαντικότερη απάμβλυνση -αισιόδοξα μπορώ να πω και προσωρινή επίλυση- του όλου θέματος που απασχολεί τον υπερπληθυσμό των φυλακών».

Ο κ. Χαρτσιώτης ανέφερε ότι επρόκειτο για μια πρώτη εθιμοτυπική συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας «είχαμε μια πάρα πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση για τα θέματα με τα οποία ασχολείται το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης».

«Ακούσαμε με πολύ μεγάλη προσοχή τις θέσεις και τις απόψεις της ΕΔΕΚ σε όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων του συγκεκριμένου Υπουργείου» είπε ο κ. Χαρτσιώτης και πρόσθεσε ότι από πλευράς της Κυβέρνησης έχει εκφραστεί για άλλη μια φορά η αποφασιστικότητα και η θέληση να εφαρμοστούν τόσο οι προγραμματικές δηλώσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, αλλά και να συνεχιστεί, μαζί με την ΕΔΕΚ, η υλοποίηση των στόχων και όλων των υπόλοιπων στοιχείων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου.

«Συμφωνήσαμε ότι θα έχουμε μια συχνή και συνεχή επαφή, προκειμένου να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, στόχοι οποίοι έχουν να κάνουν με κρίσιμα θέματα που άπτονται της κοινωνικής ευημερίας, της ασφάλειας και της τάξης των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας», κατέληξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο κ. Σιζόπουλος ευχαρίστησε τον Υπουργό Δικαιοσύνης «για αυτήν την πρώτη συνάντησή μας, η οποία ναι μεν ήταν εθιμοτυπική αλλά ήταν πολύ ουσιαστική».

Πρόσθεσε ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ αυτά που έχουν τεθεί επιτακτικά είναι τα ζητήματα της οπαδικής βίας, της καταπολέμησης της εγκληματικότητας, οι φυλακές και η αποσυμφόρηση τους, καθώς επίσης και θέματα που έχουν σχέση με τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης. Σημείωσε ότι έγιναν «κάποιες εισηγήσεις που θεωρούμε ότι μπορούν από τη μια να δίνουν πιο εύκολη και γρήγορη λύση σε θέματα που αφορούν την δικαιοσύνη, αλλά και από την άλλη να μην υπάρχει συμφόρηση των κρατουμένων στις φυλακές».

Είπε ακόμη ότι «ακούσαμε από την πλευρά του Υπουργού τους προγραμματισμούς όπως τους έχει ιεραρχήσει για την διαχείριση και την επίλυση των σοβαρών ζητημάτων που έχει να διαχειριστεί το συγκεκριμένο Υπουργείο και από την πλευρά της ΕΔΕΚ καταθέσαμε τις δικές μας εισηγήσεις, τις δικές μας προτάσεις μέσα σε έναν πλαίσιο εποικοδομητικής συνεργασίας».

Στόχος, συνέχισε, είναι «να συνδράμουμε θετικά και αποτελεσματικά την υλοποίηση τόσων των θέσεων που περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά κυρίως και των πολύ σοβαρών θεμάτων που προκύπτουν στην πορεία του χρόνου».

Ο κ. Σιζόπουλος ευχαρίστησε τον Υπουργό Δικαιοσύνης για την συνάντηση διαβεβαιώνοντάς τον ότι «από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα συνεχίσουμε να έχουμε μια θετική και μια εποικοδομητική συνδρομή στην επίλυση όλων αυτών των ζητημάτων».

Πηγή: ΚΥΠΕ