Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να προχωρήσουν στην προετοιμασία και στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας σε άτυπο συμβούλιό τους στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ. Οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν επίσης να συνεχιστούν οι προμήθειες όπλων στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, συμπλήρωσε. Η απόφαση έρχεται μερικές ώρες μετά τη διαταγή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να γίνει μερική επιστράτευση στη χώρα του για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Διαμαρτυρίες Ρώσων για την επιστράτευση
Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι συνελήφθησαν στη Ρωσία σε διαδηλώσεις που ξέσπασαν σε πολλές πόλεις, κατά της επιστράτευσης που κήρυξε ο πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, πολλοί απο τους διαδηλωτές φώναζαν «Όχι στον πόλεμο» και «Καμία επιστράτευση». Όπως αναφέρεται, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε 38 πόλεις της Ρωσίας. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στη χώρα ύστερα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου
Κι ανταλλαγή αιχμαλώτων Ρωσίας και Ουκρανίας
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε χθες την ανταλλαγή 215 στρατιωτικών, συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών που ηγήθηκαν στην υπεράσπιση της χαλυβουργίας Azovstal, μάχη που αποτελεί για το Κίεβο σύμβολο της αντίστασης στη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας. «Επιτύχαμε την απελευθέρωση 215 προσώπων», τη μεγαλύτερη από την εισβολή του ρωσικού στρατού την 24η Φεβρουαρίου, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο Αντρίι Γιέρμακ, επικεφαλής των υπηρεσιών της ουκρανικής προεδρίας. Οι 108 από αυτούς πολέμησαν στη Μαριούπολη και στο Azovstal. Η Ρωσία από την πλευρά της εξασφάλισε την απελευθέρωση 55 κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένου του Βίκτορ Μεντβεντσούκ, Ουκρανού πρώην βουλευτή που θεωρείται πως έχει στενή σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κι αντιμετώπιζε την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, διευκρίνισε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο νυχτερινό διάγγελμά του.