Πανικός επικρατεί τα αεροδρόμια της Ρωσίας, λίγη ώρα μετά το διάγγελμα του Πούτιν για μερική επιστράτευση, ώστε να ενισχυθούν τα στρατεύματα που μάχονται στην Ουκρανία, με τις πτήσεις προς το εξωτερικό χωρίς επιστροφή να γεμίζουν. 

Όπως μεταδίδεται δόθηκε εντολή στις αεροπορικές εταιρείες να μην εκδίδουν εισιτήρια σε άντρες από 18 έως 65 ετών, αφού αναμένεται να τους σταλθεί χαρτί κατάταξης για την πρώτη γραμμή του μετώπου.

Μάλιστα, επειδή οι πτήσεις από τη Μόσχα στις πρωτεύουσες της Γεωργίας, της Τουρκίας και της Αρμενίας, δεν απαιτούν την κατοχή βίζας για τους Ρώσους, κατέστησαν αδύνατες λίγα λεπτά μετά το διάγγελμα του Πούτιν.

Παράλληλα, περί τις 12 οι απευθείας πτήσεις από Μόσχα σε Αρμπαϊτζάν, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν και Κιργιστάν δεν εμφανίζονταν καν στη σχετική ιστοσελίδα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι ότι παρότι που ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ανέφερε ότι η επιστράτευση θα περιοριστεί μόνο σε όσους έχουν εμπειρία ως επαγγελματίες στρατιώτες, οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο για την αγορά εισιτηρίων για πτήσεις «φυγής» παρουσιάζει τρομακτική άνοδο.

Επίσης, το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δεδομένα των Google Trends, αναφέρει ότι καταγράφεται κατακόρυφη άνοδος των αναζητήσεων στην Aviasales, την πιο δημοφιλή ιστοσελίδα στη Ρωσία για αναζήτηση και αγορά αεροπορικών εισιτηρίων.

Επιπλέον, όπως μεταδίδεται, οι θέσεις σε απευθείας πτήσεις προς Κωνσταντινούπολη και Γερεβάν (σε Τουρκία και Αρμενία, δηλαδή προορισμούς στους οποίους δεν απαιτείται visa), έχουν εξαντληθεί, σύμφωνα με τα δεδομένα της Aviasales.