Στα 1.217 ανήλθαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Ευλογιάς των Πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μεταξύ 13 Μαΐου και 8 Ιουνίου του 2022, ενώ έχουν αναφερθεί 1.536 ύποπτα περιστατικά από 8 χώρες της αφρικανικής περιοχής, από τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί 59 κρούσματα και έχουν αναφερθεί 72 θάνατοι.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι στην Κύπρο δεν έχει επιβεβαιωθεί κάποιο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων και ο κίνδυνος αξιολογείται ως μέτριος για τα άτομα που έχουν πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους και χαμηλός για τον ευρύτερο πληθυσμό.

Ενώ οι επιδημιολογικές έρευνες συνεχίζονται, τα περισσότερα περιστατικά που έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα έχουν παρουσιαστεί μέσω ιατρείων σεξουαλικής υγείας ή άλλων υπηρεσιών υγείας σε εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας με ιστορικό ταξιδιού σε χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής και όχι σε ενδημικές χώρες όπου είναι γνωστό ότι υπάρχει ο ιός.

Η πλειοψηφία των επιβεβαιωμένων περιστατικών, τα οποία ανέρχονται στα 1.056 και σε ποσοστό 87%, προέρχονται από την ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ.

Εξάλλου, σημειώνει πως επιβεβαιωμένα περιστατικά έχουν επίσης αναφερθεί από την περιοχή της Αμερικής (141), την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (14) και την περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού (6).

Κρούσματα Ευλογιάς των Πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες σύμφωνα με έκθεση του ΠΟΥ μεταξύ 13 Μαΐου και 8 Ιουνίου 2022.

Χώρα και Επιβεβαιωμένα περιστατικά

Ηνωμένο Βασίλειο 336

Ισπανία 198

Πορτογαλία 191

Γερμανία 113

Καναδάς 101

Γαλλία 66

Ολλανδία 54

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 37

Βέλγιο 24

Ιταλία 22

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 3

Ελβετία 12

Ιρλανδία 7

Τσεχία 6

Σλοβενία 6

Αυστραλία 6

Σουηδία 5

Δανία 3

Φινλανδία 3

Αργεντινή 2

Ισραήλ 2

Λετονία 2

Νορβηγία 2

Μεξικό 1

Μαρόκο 1

Αυστρία 1

Γεωργία 1

Ουγγαρία 1

Μάλτα 1

Σύνολο 1217

Σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο, καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, ο ΠΟΥ αναμένει ότι θα υπάρξουν περισσότερα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, καθώς η επιτήρηση επεκτείνεται σε όλες τις περιοχές και τις χώρες.

Επί του παρόντος, η πιθανότητα εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων σε άτομα που έχουν πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους στην ΕΕ/ΕΟΧ θεωρείται υψηλή.

Αν και τα περισσότερα κρούσματα στις τρέχουσες επιδημίες έχουν εμφανιστεί με ήπια συμπτώματα νόσου, ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού (μικρά παιδιά, εγκυμονούσες, ανοσοκατασταλμένα άτομα). Ωστόσο, η πιθανότητα εμφάνισης περιπτώσεων με σοβαρή νοσηρότητα δεν μπορεί να εκτιμηθεί ακόμη με ακρίβεια.

Οδηγίες για αυτοπροστασία:

  • αποφυγή σεξουαλικής επαφής με κάποιον με τοπικό εξάνθημα και τον περιορισμό του αριθμού των σεξουαλικών συντρόφων,
  • αποφυγή στενής επαφής με κάποιον που έχει συμπτώματα που συνάδουν με πιθανή μόλυνση από ευλογιά των πιθήκων,
  • συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή τζελ με βάση το οινόπνευμα,
  • διατήρηση των μέτρων προστασίας από αναπνευστικά μεταδιδόμενα νοσήματα (μάσκα και απόσταση).

Σε σχέση με τους τρόπους αναγνώρισης των συμπτωμάτων και διαχείρισης, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι εάν ένα άτομο εμφανίσει συμπτώματα όπως εξάνθημα με φουσκάλες στο πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια, τα μάτια, το στόμα και/ή τα γεννητικά όργανα και τις περιπρωκτικές περιοχές, πρησμένους λεμφαδένες και μυϊκούς πόνους και τηρεί τον ορισμό του πιθανού κρούσματος και τα επιδημιολογικά κριτήρια όπως θετικό αποτέλεσμα σε δοκιμασία ανίχνευσης ιών του γένους Orthopoxvirus, επιδημιολογική σύνδεση με επιβεβαιωμένο ή πιθανό κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων κατά τις 21 ημέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων, αναφερόμενο ιστορικό ταξιδιού σε χώρες ενδημικές για ευλογιά των πιθήκων κατά τις 21 ημέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων και άτομο (οποιουδήποτε σεξουαλικού προσανατολισμού) που είχε πολλαπλούς ή άγνωστους ερωτικούς συντρόφους κατά τις 21 ημέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον προσωπικό του ιατρό ή να επισκεφτεί το πλησιέστερο τμήμα επειγόντων περιστατικών για αξιολόγηση.

Εάν κριθεί ότι το περιστατικό είναι ύποπτο για ευλογιά των πιθήκων, ο ασθενής θα παραπεμφθεί για εξειδικευμένες εξετάσεις στα νοσοκομεία αναφοράς, δηλαδή Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για ενήλικες και Μακάρειο νοσοκομείο για παιδιά.