Στη μάχη της χώρας για αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού και περιορισμό του κινδύνου διασποράς του ιού έχει ριχθεί πλέον και η τεχνολογία, μέσω της ανάπτυξης της εφαρμογής για κινητά CoVTracer EN, αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.

Λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στην κοινότητα, η Ομάδα Ιχνηλάτησης αξιολογεί καθημερινά περίπου 3.000 άτομα που με βάση τον ορισμό, θεωρούνται στενή επαφή κρούσματος, προστίθεται και αναφέρεται ότι πρώτιστος στόχος της εφαρμογής είναι να ενισχύσει και να συμπληρώσει το έργο της ιχνηλάτησης, ενημερώνοντας, μέσω ειδοποιήσεων, τους πολίτες σε περίπτωση που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα κορωνοϊού και αξιολογούνται βάσει αλγόριθμου ως «πιθανές στενές επαφές».

Στο πλαίσιο της στρατηγικής για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και της επαναλειτουργίας χώρων όπου μπορούν να συγχρωτιστούν άτομα άγνωστα μεταξύ τους, η εθελοντική αξιοποίηση αυτού του απλού μέσου, συντείνει στη μεγαλύτερη ασφάλεια των πολιτών, προστίθεται. Ιδιαίτερα σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός και δεν είναι δυνατό ο πολίτης να γνωρίζει όλα τα άτομα που βρίσκονται κοντά του (π.χ. χώροι εστίασης, πολυκαταστήματα, υπεραγορές, πανεπιστημιακά ιδρύματα, κοκ), η εφαρμογή αποτελεί ένα εύχρηστο εργαλείο που μπορεί να ενημερώσει τον χρήστη έγκαιρα εάν έχει εκτεθεί στον ιό, αναφέρεται.

Εξίσου χρήσιμη, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, εκτιμάται ότι θα είναι η εφαρμογή ενόψει της επαναδραστηριοποίησης του τομέα του τουρισμού που αναμένεται να επιχειρήσουν τα κράτη της ΕΕ το επόμενο διάστημα. Ήδη, παρόμοιου τύπου εφαρμογές χρησιμοποιούνται σε 20 κράτη της ΕΕ από 82 εκ. Ευρωπαίους πολίτες.

Το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει ακόμα ότι, τα άτομα που είναι θετικά στον ιό οφείλουν να δηλώσουν στην Ομάδα Ινχηλάτησης όλα τα άτομα με τα οποία είχαν επαφή και να ενημερώσουν σχετικά τα εν λόγω πρόσωπα. Επίσης, τα άτομα που ορίζονται ως στενές επαφές, οφείλουν να αυτοπεριοριστούν αμέσως και να αναμένουν οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης, οι στενές επαφές υποβάλλονται σε μοριακή εξέταση (PCR test) μετά από διευθέτηση ραντεβού μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, η διάρκεια του αυτοπεριορισμού είναι 14 μέρες, εκτός εάν ο πολίτης υποβληθεί σε εξέταση PCR, με ιδία έξοδα, τη 10η ημέρα του αυτοπεριορισμού με αρνητικό αποτέλεσμα.

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων οποιαδήποτε στιγμή κατά την περίοδο του αυτοπεριορισμού, το άτομο οφείλει να επικοινωνεί με τον Προσωπικό του Ιατρό, αναφέροντας ότι είναι στενή επαφή κρούσματος, για να του δοθεί η απαραίτητη ιατρική καθοδήγηση, καταλήγει η ανακοίνωση.