Καθοριστικό είναι αυτό το Σαββατοκύριακο για την πορεία των μέτρων κατά της πανδημίας, καθώς 500 μαθητές και μέλη της κοινότητας στη Λεμεσό ειδοποιήθηκαν το Σάββατο για να προβούν σε PCR τεστ, μετά τον εντοπισμό χθες τριών μαθητών με την παραλλαγή Όμικρον, των πρώτων που επιβεβαιώθηκαν στην Κύπρο ότι είναι θετικοί. Δεν αποκλείεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις στα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 2 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, έχουν ειδοποιηθεί από χθες 500 μαθητές και πολίτες από την κοινότητα να μεταβούν για τεστ αντιγόνου σήμερα στη Λεμεσό.

«Οι θετικοί, οι οποίοι ενδεχομένως να είναι πιθανά κρούσματα Όμικρον, θα οδηγηθούν σε υποχρεωτική κρατική καραντίνα», ανέφερε ο κ. Αθανασίου. Ήδη οι τρεις μαθητές που έχουν εντοπιστεί με την Όμικρον βρίσκονται στο Τερσεφάνου.

Το θέμα της κρατικής καραντίνας θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού την ερχόμενη βδομάδα.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων, απάντησε ότι «δεν έχουμε κάτι, εκτός αν αλλάξει κάτι αυτό το Σαββατοκύριακο», είπε, σημειώνοντας ότι ο Υπουργός είναι σε επικοινωνία με τους ειδικούς. «Δεν έχουμε να πάρουμε κάτι σημαντικό για νέα μέτρα. Κάποιες όμως διευκρινίσεις ή διευκολύνσεις. Αν κάποιος έρχεται και είναι θετικός και ενδεχομένως Όμικρον κρούσμα, τότε θα πηγαίνει κρατική καραντίνα. Είναι υποχρεωμένος», ανέφερε ο κ. Αθανασίου, προσθέτοντας ότι αυτό θα τεθεί στο Υπουργικό, όπως επίσης και ο εμβολιασμός των ηλικιών 5-11.

Ενδεχομένως, πρόσθεσε, να υπάρξουν και διαφοροποιήσεις στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τους χώρους που θα έχουν ισχύ από τις 15 Δεκεμβρίου.

Όπως είχε ανακοινωθεί, από τις 15 Δεκεμβρίου σε συγκεκριμένους χώρους θα μπορούν να εισέρχονται μόνο άτομα που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου με απαραίτητη προϋπόθεση να κατέχουν αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακής εξέτασης PCR ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test). Οι χώροι είναι κλειστά και υπαίθρια γήπεδα, θέατρα, αμφιθέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες θεαμάτων, νυχτερινά κέντρα, δισκοθήκες, μουσικοχορευτικά κέντρα διασκέδασης και χώροι εστίασης (συμπεριλαμβανομένων των χώρων εστίασης σε εμπορικά κέντρα).

Ερωτηθείς τι θα γίνει με τους φοιτητές που θα έρθουν από το εξωτερικό και δεν έχουν ολοκληρώσει τους έξι μήνες από τη δεύτερη δόση, ο κ. Αθανασίου είπε ότι ανεπίσημα, οι φοιτητές από τον πέμπτο μήνα και δύο βδομάδες μπορούν να βάλουν το τρίτο εμβόλιο στα walk in.

Ανοικτή συζήτηση

Αναφερόμενος στην ανοικτή συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα του Σαββάτου από το Υπουργείο Υγείας και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών για την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, είπε ότι αναμένεται κόσμος σήμερα και θα υπάρξει συντονισμός και συζήτηση.

«Είναι μια εκστρατεία που θα γίνει σε όλες τις πόλεις και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ανταπόκριση», προσθέτοντας ότι προγραμματίζεται επίσης η δεύτερη ανοικτή συζήτηση το ερχόμενο Σάββατο στο Δημοτικό Θέατρο Πολεμιδιών στη Λεμεσό.

Πηγή: ΚΥΠΕ