Τα φαινόμενα που καταγράφονταν σε χώρες του εξωτερικού με διασπορά του ιού ανάμεσα σε άτομα που συμμετείχαν σε πάρτι και άλλου παρόμοιου είδους κοινωνικές συναθροίσεις, παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες και στην Κύπρο, αφού ολοένα και περισσότερα περιστατικά COVID-19 προκύπτουν μέσα από εκδηλώσεις μαζικών συναθροίσεων, αναφέρει το Υπουργείο Υγείας.

Η αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως σε άτομα νεαρότερων ηλικιών (μέχρι τα 45), τα οποία συμμετείχαν σε πάρτι και άλλου παρόμοιου είδους κοινωνικές συναθροίσεις, προκαλεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό, προστίθεται.

«Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα 4 περιστατικά COVID-19, που παρευρέθηκαν τόσο σε pool party όσο και σε άλλο πάρτι και είχαν επαφή με πέραν των 40 ατόμων, αλλά και τα 8 κρούσματα που εντοπίστηκαν μετά από πάρτι τις προηγούμενες ημέρες, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν παρουσιάζουν συμπτωματολογία», αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου.

«Τόσο από τα πιο πάνω δεδομένα, όσο και από άλλες μικρότερες αλυσίδες διασποράς του ιού ανάμεσα σε νεαρά και, ως επί τω πλείστον, ασυμπτωματικά άτομα, διαφαίνεται ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι αυξημένος και η διασπορά μπορεί να επεκταθεί εύκολα και σε άλλα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ή και που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες», συμπληρώνεται.

Το Υπουργείο Υγείας σημειώνει ακόμη ότι καθήκον του κάθε πολίτη ξεχωριστά είναι, με υπευθυνότητα και προσοχή, να αποτρέψει την εμφάνιση αυτών των φαινομένων, να σπάσει την αλυσίδα διασποράς του ιού στην κοινότητα και να διασφαλίσει ότι η κατάσταση δεν θα εκτροχιαστεί, με απρόβλεπτες και δυσάρεστες συνέπειες.

Απευθύνεται εκ νέου έκκληση προς όλους τους πολίτες να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί κατά τις κοινωνικές τους επαφές. Ενόψει και της μεγάλης κινητικότητας των πολιτών που αναμένεται να καταγραφεί τις επόμενες μέρες λόγω των θερινών διακοπών, υπενθυμίζεται η σημασία τήρησης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, καθώς και των κανόνων ατομικής προφύλαξης, όπως είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, η χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού, η χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους με μεγάλη συγκέντρωση ατόμων, ή και όπου άλλου αυτή είναι υποχρεωτική.

Επίσης, προτρέπονται όσοι πολίτες παρουσιάζουν συμπτωματολογία, δηλαδή βήχα, καταρροή, πυρετό, δύσπνοια, αοσμία, αγευσία και δυσγευσία, να επικοινωνούν με τον Προσωπικό τους Ιατρό για περαιτέρω διερεύνηση.

«Βρισκόμαστε σε έναν μαραθώνιο και ο τερματισμός είναι ακόμα μακριά. Τα μέτρα ατομικής προφύλαξης και κοινωνικής αποστασιοποίησης αποτελούν, για την ώρα, τη μοναδική ασπίδα προστασίας που διαθέτουμε στη δύσκολη μάχη ενάντια στον αόρατο εχθρό της πανδημίας», καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφόρηση από το Υπουργείο Υγείας, διευκρινίζεται ότι εκ παραδρομής αναφέρθηκε την Τετάρτη ότι μια αλυσίδα μετάδοσης ήταν από beach party, ενώ τα κρούσματα προέκυψαν από pool party. Σημειώνεται, επίσης, ότι από τα 4 κρούσματα από το εν λόγω πάρτι που αναφέρονται στο δελτίο, για το ένα είχε το Υπουργείο Υγείας ενημέρωση σήμερα και θα ανακοινωθεί στο απογευματινό δελτίο Τύπου.