Με ταχύτατους ρυθμούς εξαπλώνεται στις ΗΠΑ νέα υποπαραλλαγή της όμικρον, που τάχιστα αναμένεται να γίνει κυρίαρχη.

Στην υποπαραλλαγή XBB.1.5 υπολογίζεται πως αναλογεί το 40,5% των κρουσμάτων κόβιντ 19 στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώνεται σήμερα 31η Δεκεμβρίου. To ποσοστό είναι σχεδόν διπλάσιο έναντι αυτού που καταγράφονταν μία εβδομάδα πριν, όπως δείχνουν τα δεδομένα τα οποία επικαιροποιήθηκαν χθες Παρασκευή από το Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), τον κυριότερο ομοσπονδιακό θεσμό δημόσιας υγείας.

Στην XBB.1.5 αναλογούσε το 21,7% των μολύνσεων την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, που ολοκληρώθηκε την 24η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ανασυνδυασμοί της υποπαραλλαγής BA.2, η XBB και η XBB.1.5 μαζί προκαλούν το 44,1% των μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 αυτή την εβδομάδα.

Η XBB ενοχοποιείται για αύξηση των κρουσμάτων σε ασιατικές χώρες, προκαλώντας ανησυχία λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς της.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που έχει υποστεί μακράν το βαρύτερο χτύπημα από την πανδημία του νέου κορωνοϊού σε παγκόσμια κλίμακα, με 1,08 εκατ. νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 100 εκατομμυρίων κρουσμάτων του SARS-CoV-2, κατά τα δεδομένα των CDC.