Η ενίσχυση καινοτόμων επιχειρήσεων του τόπου μας αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, ο οποίος το μεσημέρι επισκέφθηκε την εταιρεία SignalGeneriX, στη Λεμεσό, η οποία σχεδιάζει και αναπτύσσει ηλεκτρονικά και αμυντικά συστήματα.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ.Κεραυνός, «η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη έχει ως προτεραιότητα την ενίσχυση των καινοτόμων επιχειρήσεων του τόπου μας, που δημιουργούν Κύπριοι επιστήμονες, που απασχολούν Κύπριους επιστήμονες και που αξιοποιούν την νέα τεχνολογία».

Η παρουσία μου εδώ σήμερα, συνέχισε, «υπογραμμίζει αυτήν την πρωτοβουλία και την προτεραιότητα που έχουμε ως Κυβέρνηση» και τόνισε πως «ως Υπουργείο Οικονομικών, στηρίζουμε πρώτα από όλα τις κυπριακές επιχειρήσεις που αξιοποιούν την νέα τεχνολογία και απασχολούν κύπριους επιστήμονες, δημιουργούν υποδομές στον τόπο μας και προϊόντα σύγχρονης τεχνολογίας τα οποία μπορούν να γίνουν εξαγωγικά προϊόντα».

«Είναι αυτά που χρειάζεται η οικονομία μας, αυτά τα οποία χρειάζεται η βελτίωση και ενίσχυση του οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης μας», πρόσθεσε και διαβεβαίωσε τη διεύθυνση της εταιρείας ότι «το Υπουργείο Οικονομικών και η Κυβέρνηση θα είναι δίπλα σας».

Σε ερώτηση πώς η Κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα αυτές τις επιχειρήσεις, ο Μάκης Κεραυνός υπενθύμισε ότι «ήδη από το Υπουργικό Συμβούλιο, με προτάσεις του Υπουργείου Οικονομικών, έχουν περάσει πολύ πρόσφατα διάφορα σχέδια, τα οποία ενισχύουν ακριβώς αυτές τις επιχειρήσεις».

Χθες, υπέδειξε, «έχουμε εξαγγείλει το σχέδιο Equity Fund (Ταμείο Χρηματοδότησης Κεφαλαίου), έναν οργανισμό ο οποίος θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων, όπου γίνεται μελέτη και θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Απρίλιο».

Επιπρόσθετα, συνέχισε «έχουμε ήδη εγκρίνει από το Υπουργικό Συμβούλιο και μπήκε σε εφαρμογή, ένα σχέδιο το οποίο χρηματοδοτεί, με κεφάλαιο και με άλλους τρόπους, μικρές επιχειρήσεις, νεοφυείς, ακόμα και επιχειρήσεις μικρές που μπορούν συμπληρωματικά να συνεργαστούν, να υπάρξουν συγχωνεύσεις και να αλλάξει γενικά η κουλτούρα του επιχειρείν στην Κύπρο».

«Υπάρχει σχέδιο γενναιόδωρο, το οποίο είναι έτοιμο να αξιοποιηθεί από τις μικρές μας επιχειρήσεις. Γι αυτό κάνω αυτήν την επικοινωνία, για να μεταφέρω αυτά και η παρουσία μου εδώ να θεωρηθεί ότι είναι παρουσία για όλες αυτές τις μικρές επιχειρήσεις που καινοτομούν αυτήν την στιγμή στην Κύπρο μας», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από την πορεία ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων στην Κύπρο, δήλωσε πως «είμαστε σε καλό δρόμο και υπάρχουν αρκετές νεοφυείς επιχειρήσεις». Την ίδια ώρα, υπέδειξε ότι «δεν θα ήταν ιδιαίτερα δόκιμο να συγκρίνουμε τα δεδομένα της Κύπρου με τα δεδομένα μεγάλων χωρών, όπου υπάρχουν οικονομίες και οικονομικές υποδομές που μπορούν να αξιοποιήσουν πιο άμεσα και εύκολα αυτά που δημιουργούν αυτές οι καινοτόμες επιχειρήσεις».

«Γι αυτό εμείς, επειδή έχουμε εντοπίσει αυτό το κενό, συνεχώς δημιουργούμε σχέδια για να ενισχύσουμε αυτήν την προσπάθεια, γιατί η Κύπρος, κυρίως παράγει ανθρώπους, παράγει επιστήμονες», κατέληξε στη δήλωση του ο Υπουργός Οικονομικών.

Τον κ. Κεραυνό υποδέχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τάσος Κουνούδης, ο οποίος εξήγησε ότι η εταιρεία σχεδιάζει και παράγει συστήματα, τα οποία εξάγονται ανά το παγκόσμιο.

«Είναι αναδυόμενη η αμυντική μας βιομηχανία και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που τα προϊόντα μας μπορούν να χρησιμοποιηθούν και προς όφελος της Εθνική Φρουράς, με πολλαπλά οφέλη στην Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα στον τομέα και «σήμερα υπάρχουν εταιρείες που βρίσκονται σε 25 συμβόλαια σχεδιασμού και ανάπτυξης ευρωπαϊκών αμυντικών προϊόντων αξίας 320 εκατομμυρίων ευρώ».

Πηγή: ΚΥΠΕ