Τα συμβόλαια για την ανάπλαση – διαμόρφωση του ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας, με κόστος €3,4 εκατομμύρια ευρώ, αναμένεται να υπογραφούν εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στις 20 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Μέγαρο της Λεμεσού, σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε το Κανάλι 6.

Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός Φεβρουαρίου ή το αργότερο τον Μάρτιο, εκτιμάται πως θα διαρκέσουν γύρω στους 18 μήνες και το έργο θα παραδοθεί τέλος του καλοκαιριού του 2023.

Η ανάπλαση – διαμόρφωση του ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας είναι πολεοδομικό έργο, με συνεισφορά του Δήμου Λεμεσού στο 20%, ωστόσο οι προσφορές έχουν προκηρυχθεί και κατακυρωθεί από την Τοπική Αρχή, με γραπτή έγκριση από το Τμήμα Πολεοδομίας.

Πρόκειται για έργα που θα καλύψουν την ευρύτερη περιοχή νότια και βόρεια του Ιερού Ναού Παναγίας Xρυσαϊφυλιώτισσας και περιλαμβάνουν αναμόρφωση µε πλακόστρωτο της κεντρικής πλατείας, βελτίωση και εξωραϊσμό των προσόψεων όλων των παρακείμενων διατηρητέων κατοικιών, καθώς και εγκατάσταση σύγχρονου ηλεκτροφωτισμού και νέου αστικού εξοπλισμού.

Τα έργα περιλαμβάνουν ασφαλτοστρώσεις και επιδιορθώσεις πεζοδρομίων, δημιουργία χρήσεων και δημόσιων χώρων οι οποίοι θα προσελκύουν και θα εξυπηρετούν τους πολίτες, καθώς επίσης μέτρα ορθότερης κυκλοφοριακής διαχείρισης της ευρύτερης περιοχής της Αγίας Φύλας.

Η ανάπλαση σχεδιάστηκε και εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια, επί εποχής Δημήτρη Κοντίδη κι αναπροσαρμόστηκε λόγω αντιδράσεων κατά τη θητεία του Ανδρέα Χρίστου, όμως λόγω οικονομικής κρίσης και άλλων συγκυριών, δεν κατέστη δυνατό να υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.