Έχει τεθεί σχεδόν υπό έλεγχο η μεγάλη αναζωπύρωση που σημειώθηκε στις 11 το πρωί στην περιοχή της Απαισιάς δήλωσε στο Κανάλι 6 μετά το μεσημέρι ο συντονιστής του Μηχανισμού Αντιμετώπισης των πυρκαγιών, Ανδρέας Γρηγορίου.

Ο Γενικός διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας πρόσθεσε ότι προστατεύθηκαν 2 κατοικίες που κινδύνευσαν και πως πλέον οι δυνάμεις πυρόσβεσης βρίσκονται σε εγρήγορση για τυχόν αναζωπυρώσεις ενόψει της ανόδου της έντασης των ανέμων το απόγευμα.

Πρόσθεσε δε, πως υπάρχει υπάρχει σχεδιασμός που εφαρμόζεται γι’ αυτό το ενδεχόμενο, δεδομένου ότι οι αναζωπυρώσεις είναι αναμενόμενες σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ο συντονιστής του Μηχανισμού Αντιμετώπισης των πυρκαγιών απαντώντας σε σχετικό ερώτημα μας είπε πως κάθε φορά που έχουμε πυρκαγιές με αυτή την έκταση γίνεται επαναξιολόγηση και λαμβάνονται διορθωτικά μέτρα, υποδεικνύοντας πως επρόκειτο για μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά για την αντιμετώπιση της οποίας οι υπηρεσίες ενήργησαν ικανοποιητικά.

Στο μεταξύ, από το πρωί βρίσκεται στο Συντονιστικό Κέντρο στην Παραμύθα τόσο η Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας Αννίτα Δημητρίου όσο και η Υπουργός Δικαιοσύνης Άννα Κουκκίδη – Προκοπίου.

Η Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, στις δικές της δηλώσεις ανέφερε ότι όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται σε συντονισμό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και εξέφρασε την ελπίδα να μην υπάρξουν επιπρόσθετες αναζωπυρώσεις.

«Χρειάζεται υπομονή, λίγα λόγια από εμάς και κυρίως να στηρίξουμε όσο μπορούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή», τόνισε η κ. Δημητρίου.

Από την πλευρά της, η κυρία Προκοπίου στις δηλώσεις της ανέφερε ότι υπάρχει μια έντονη ανησυχία για τις καιρικές συνθήκες αφού είναι συνεχώς μεταβλητή η κατάσταση. Επεσήμανε ότι οι προσπάθειες που γίνονται από όλους είναι υπεράνθρωπες.

Η φωτιά στην επαρχία Λεμεσού έχει οριοθετηθεί αλλά υπάρχουν μερικές αναζωπυρώσεις και γίνονται ρίψεις νερού από εναέρια μέσα, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρος Ξενοφώντος, ο οποίος συνεχάρη δασοπυροσβέστες, πυροσβέστες και εθελοντές για «τις τιτάνιες προσπάθειες για να περιορίσουν και να κατασβήσουν την πυρκαγιά».

Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι η έκταση της καμένης γης υπολογίζεται σε 8,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Την ίδια ώρα σημείωσε πως ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων παραμένει και οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα βρίσκονται επί ποδός για την αντιμετώπιση τους.

Σε ερώτηση κατά πόσο η χθεσινή μεγάλη αναζωπύρωση στην Άλασσα, οφείλεται σε λάθος χειρισμούς, ανέφερε ότι το θέμα θα απασχολήσει σύσκεψη με όλους τους εμπλεκομένους μετά την κατάσβεση της φωτιάς.

«Δεν μπορώ να πω τίποτε. Απλά ότι είναι θέμα που θα μας απασχολήσει τις επόμενες μέρες» είπε και πρόσθεσε πως «σαφώς μας προβληματίζει, αλλά εκείνη τη στιγμή, όπως έχω πληροφορηθεί, υπήρχε μεγάλη ένταση ανέμων».

Επιπρόσθετα, ο Πέτρος Ξενοφώντος δήλωσε ότι έχει αντικατασταθεί προσωπικό που εργαζόταν για ώρες στο μέτωπο των πυρκαγιών, ώστε να ξεκουραστεί και να βρίσκεται σε επιφυλακή για οποιαδήποτε άλλα περιστατικά πυρκαγιών στο νησί.

Σύμφωνα με τον Έπαρχο Λεμεσού Μάριο Αλεξάνδρου από την φωτιά κάηκε ολοσχερώς μια κατοικία στην Απαισιά, ένα μικρό λυόμενο στην Παραμύθα, ενώ μικρές ζημιές υπέστη καταφύγιο σκύλων, 3 με 5 ακινητοποιημένα οχήματα, μία αποθήκη και κάποιες γεωτρήσεις. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπολογιστεί το κόστος από τις ζημιές, σύμφωνα με τον Έπαρχο Λεμεσού.

Τραυματισμός πυροσβέστη στην Απαισιά, συνεχείς αναζωπυρώσεις λέει ο Κεττής

Πυροσβέστης που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της προσπάθειας κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Απαισιά φέρει μικρό θλαστικό τραύμα στο κεφάλι, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής.

Ο κ. Κεττής δήλωσε ότι ο πυροσβέστης μεταφέρεται με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, προσθέτοντας ότι «δεν θεωρώ ότι είναι κάτι ανησυχητικό». Παράλληλα, ερωτηθείς για την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς ο κ. Κεττής είπε ότι υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Εξάλλου, σύμφωνα με την επαρχιακή διοίκηση Λεμεσού εξαιτίας των πυρκαγιών μια εξοχική κατοικία, η οποία δεν χρησιμοποιείται, κάηκε ολοσχερώς.

Στο μεταξύ, βλάβη παρουσιάστηκε σε κάδο ελικοπτέρου της Κυπριακής Δημοκρατίας που επιχειρούσε. Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κεττής θα γίνει επιδιόρθωση του κάδου και το ελικόπτερο θα επιστρέψει για να επιχειρήσει και πάλι στις προσπάθειες κατέσβεσης της φωτιάς.