Υπό έλεγχο έχει τεθεί η κατάσταση με την πυρκαγιά στον Φαρμακά, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ανδρέας Γρηγορίου.

Έπειτα από τηλεφωνική του επικοινωνία το πρωί της Κυριακής με τον Αρχιπύραρχο, Νίκο Λογγίνο, ο οποίος βρίσκεται στον χώρο, ο κ. Γρηγορίου, ο οποίος είναι υπεύθυνος συντονιστής για την άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, σημείωσε ότι η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο, προσθέτοντας ότι το πρωί είχαν επιχειρήσει τα πτητικά μέσα πραγματοποιώντας ρίψεις νερού.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι στον χώρο θα παραμείνουν δυνάμεις, κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, για να επιτηρούν για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς, έχοντας υπ’ όψιν ότι αναμένεται να υπάρχει ένταση των ανέμων από το μεσημέρι και μετά, και λόγω της υψηλής θερμοκρασίας.

Εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής Υπηρεσίας: Βραχυκύκλωμα σε μετασχηματιστή της ΑΗΚ η αιτία πυρκαγιάς στον Φαρμακά

Βραχυκύκλωμα σε μετασχηματιστή της ΑΗΚ προκάλεσε την πυρκαγιά στον Φαρμακά, η οποία έκαψε συνολικά 3,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αναφέρει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής.

«Ομάδα διερευνητών πιστοποιημένων με εκπαίδευση εξωτερικού ως διερευνητών αγροτοδασικών πυρκαγιών, πυρκαγιών κτηριακών και ηλεκτρικών εγκαταστάσεων με επικεφαλής τον Αρχιπύραρχο και υποστηριζόμενη από τον Επαρχιακό Πάφου και Β/ΕΥΠΣ Λευκωσίας έχει προχωρήσει σήμερα νωρίς το πρωί υποστηριζόμενη από όλα τα κρατικά αρμόδια τμήματα( ΤΑΕ Αστυνομίας και ηλεκτρομηχανολογική υπηρεσία – Η.Μ.Υ) σε θέματα διερευνήσεων αιτιών πυρκαγιάς και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα το οποίο προκλήθηκε σε ασφαλειοθήκη μετασχηματιστή της ΑΗΚ», σημειώνει ο κ. Κεττής.

«Δημιουργήθηκε ηλεκτρικό τόξο, ανάφλεξη, έκρηξη, ωστικό κύμα και αποκοπή του ξύλινου πασσάλου της ΑΗΚ σε δύο σημεία», αναφέρει, προσθέτοντας ότι «από την έκρηξη εκτινάχθηκαν πυρακτωμένα μεταλλικά τεμάχια και καλώδια της ασφαλειοθήκης και ανέφλεξαν την ξηρή εύφλεκτη ύλη που υπήρχε στην περίμετρο της ηλεκτρικής υποδομής (πασσάλου, μετασχηματιστή, ασφαλειοθήκης)».

«Συνολική αποτίμηση της καμένης έκτασης 3,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα ξηρά χόρτα, άγρια βλάστηση, πεύκα, δέντρα κ.τ.λ. Πλήρης έλεγχος, παραμονή δυνάμεων και επέμβαση εκεί και όπου χρειάζεται. Η αποτίμηση ζημιών σε υποδομές ή καλλιέργειες θα καταγραφεί και θα ανακοινωθεί από τα αρμόδια κρατικά τμήματα», καταλήγει ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Άνοιξαν οι δρόμοι που είχαν κλείσει λόγω της πυρκαγιάς

Οι δρόμοι ΟΔΟΥ – ΛΑΖΑΝΙΑ και ΜΑΧΑΙΡΑ – ΛΑΖΑΝΙΑ, οι οποίοι ήταν κλειστοί λόγω της πυρκαγιάς, έχουν τώρα ανοίξει και η τροχαία κίνηση διεξάγεται κανονικά, αναφέρει η Αστυνομία σε ανακοίνωση της.

Πηγή: ΚΥΠΕ