Κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ θα έχει στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 17-18 Ιουλίου, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ερωτηθείς αν η Λευκωσία είχε κάποια βολιδοσκόπηση από τη Γερμανική Προεδρία της ΕΕ σε σχέση με τον διάλογο που προωθείται για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Χριστοδουλίδης μίλησε για συνειδητή προσπάθεια από πλευράς Τουρκίας να παρουσιάσει την παραβατική της συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από τη δήθεν προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

Είπε πως αυτή η επιχειρηματολογία στερείται σοβαρότητας και σημείωσε πως «εμείς μιλάμε με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ». Ανέφερε πως έχει ενημερωθεί από ομολόγους του για αυτή τη συνειδητή προσπάθεια από πλευράς Τουρκίας και επεσήμανε πως «είναι ενδιαφέρον και ένδειξη των σκοπιμοτήτων που επιχειρεί να εξυπηρετήσει η Τουρκία ότι στην πρότασή της για δήθεν ανάγκη διαλόγου ανάμεσα στους Ε/κ και στους Τ/κ λέει μάλιστα ότι ο διάλογος θα πρέπει να γίνει με τον κ. Οζερσάι και όχι με τον κ. Ακιντζί».

Αυτό «είναι ακόμη μια ένδειξη των σκοπιμοτήτων που επιχειρεί να αξιοποιήσει μέσα από τέτοιες είτε εισηγήσεις είτε προτάσεις που στερούνται κάθε σοβαρότητας», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Αναφερόμενος στην πρωινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως αποκλειστικό θέμα συζήτησης ήταν οι παρατηρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του προσχεδίου της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ.

Ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε γραπτώς τις παρατηρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και επεσήμανε την ανάγκη αντικειμενικής αποτύπωσης των όσων έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και που επηρεάζουν δυσμενώς και την προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά.

Ερωτηθείς για τις κατηγορίες της τ/κ πλευράς για παραβίαση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής και κληθείς να πει ποια είναι η απάντηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτές τις κατηγορίες, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «υπάρχει μια συνειδητή προσπάθεια από κάποιους να αναγάγουν όλα τα μέτρα που λαμβάνονται σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας και να δώσουν πολιτικές σκοπιμότητες. Καμία πολιτική σκοπιμότητα δεν υπάρχει στις αποφάσεις, ειδικότερα που αφορούν τα οδοφράγματα», υπογράμμισε.

Σε σχέση με τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την κ. Σπέχαρ, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μια εποικοδομητική συνάντηση με την κ. Σπέχαρ κατά τη διάρκεια της οποίας αποκλειστικό θέμα συζήτησης ήταν οι παρατηρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του προσχεδίου που έχει ετοιμαστεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε γραπτώς τις παρατηρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος επεσήμανε την ανάγκη αντικειμενικής αποτύπωσης των όσων έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, «ενέργειες που επηρεάζουν δυσμενώς και την προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. Άρα ο Πρόεδρος έθεσε συγκεκριμένες παρατηρήσεις, αλλά και το γενικότερο πλαίσιο που θα πρέπει να δημιουργηθεί έτσι ώστε να υπάρχουν προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών», σημείωσε.

Ερωτηθείς για τις κατηγορίες της τ/κ πλευράς για παραβίαση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, αν μετέφερε κάτι στον Πρόεδρο η κ. Σπέχαρ για το θέμα αυτό μετά τη χθεσινή της συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, και κληθείς να πει ποια είναι η απάντηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτές τις κατηγορίες, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε: «Όχι, δεν μετέφερε κάτι από τις συγκεκριμένες δηλώσεις που έγιναν και τις επιστολές που έχουν αποσταλεί από τον κ. Οζερσάι».

Σημείωσε «πως υπάρχει μια συνειδητή προσπάθεια από κάποιους να αναγάγουν όλα τα μέτρα που λαμβάνονται σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας και να δώσουν πολιτική σκοπιμότητα. Καμιά πολιτική σκοπιμότητα δεν υπάρχει στις αποφάσεις, ειδικότερα που αφορούν τα οδοφράγματα», υπογράμμισε.

Είπε πως «είναι αποφάσεις στη βάση συστάσεων από αυτούς που γνωρίζουν πολύ καλύτερα. Δεν έχουμε ακόμη ξεπεράσει την πανδημία. Βλέπετε πολύ καλά τι γίνεται και σε ευρωπαϊκά κράτη και σε γειτονικά κράτη, και η Κυβέρνηση οφείλει να είναι σε συνεχή εγρήγορση, έτσι ώστε να αποφύγουμε στον βαθμό του δυνατού ένα νέο κύμα της πανδημίας», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος έθεσε το θέμα της στάσης της κ. Σπέχαρ κατά τη συνάντησή τους, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε το συγκεκριμένο θέμα. Δεν μπορούν να γίνονται ανακοινώσεις οι οποίες δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση σε σχέση με τα οδοφράγματα. Μάλιστα υπήρχαν και δηλώσεις από τον κ. Ακιντζί που στην ουσία επιβεβαίωναν αυτά που έλεγε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», σημείωσε.

Επεσήμανε πως «υπήρξαν δημόσιες δηλώσεις που έδειχναν ποιοι ευθύνονται για αυτή την κατάσταση, αλλά από κει και πέρα δεν είναι μόνο τα οδοφράγματα. Δεν μπορούμε να βλέπουμε ανακοινώσεις για εξελίξεις σε σχέση – και μιλώ πάντα για τα ΗΕ – με τα οδοφράγματα, ή με αυτό που έγινε στο Speedfire, και να μη βλέπουμε ανακοινώσεις για μια προσπάθεια κάποιων να παραβιάσουν ξεκάθαρα ψηφίσματα των ΗΕ. Και μιλώ για όλα αυτά που είδαμε και ακούσαμε σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Και υπάρχουν πολύ ξεκάθαρα ψηφίσματα. Μάλιστα το Συμβούλιο Ασφαλείας κλήθηκε να συζητήσει και να τοποθετηθεί επί του συγκεκριμένου και θα έπρεπε και στην Κύπρο να υπάρξει σχετική ανακοίνωση», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν αυτά τα ζητήματα προτάχθηκαν από πλευράς Τουρκίας στη συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας στο Βερολίνο απάντησε: «Όχι δεν συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητο κράτος-μέλος της ΕΕ και κανείς δεν συζητά εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

ΚΥΠΕ