Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, εξέφρασε την ετοιμότητα της Κυβέρνησης για ανταπόκριση στα αιτήματα επαναπατρισμού των πολιτών που ανήκουν στις νέες κατηγορίες που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προαναγγέλλοντας ότι θα υπάρξουν πτήσεις το επόμενο διάστημα.
«Υπάρχει ένας γενικός σχεδιασμός για επαναπατρισμό του συνόλου των συμπατριωτών μας που επιθυμούν», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης σε εισαγωγική του παρέμβαση.
Επεσήμανε ότι «οι ανακοινώσεις, όπως πράξαμε και μέχρι σήμερα, θα γίνονται στη βάση των δεδομένων και της επικρατούσας κατάστασης πραγμάτων και, φυσικά, ανάλογα με τις συστάσεις των ειδικών».
«Ευχή και προσδοκία μας είναι να υπάρχουν τέτοιες θετικές εξελίξεις που να μην χρειαστεί η εφαρμογή του σχεδιασμού που υπάρχει», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.
Αναφερόμενος στις 4 νέες κατηγορίες ατόμων που θα δύνανται να επαναπατριστούν στην Κύπρο, διαβεβαίωσε ότι «το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών, είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στα αιτήματα αυτής της νέας κατηγορίας».
Ενημέρωσε επίσης ότι υπάρχουν μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία στην πλατφόρμα που λειτουργεί το Υπουργείο Εξωτερικών, 16.668 συμπατριώτες μας που βρίσκονται στο εξωτερικό, οι οποίοι βρίσκονται σε πέραν των 120 χωρών.
Απαντώντας, από την πλευρά του, σε ερώτηση, με βάση τις υφιστάμενες δομές και δυνατότητες πόσους φοιτητές μπορεί να υποδεχθεί η Κύπρος, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανέφερε ότι «υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν υπολογίζουμε τον αριθμό που μπορούμε να υποδεχτούμε, όπως η διαθεσιμότητα σε καταλύματα και ο έλεγχος κατά τη διάρκεια της διαμονής τους».
Ο έλεγχος, διευκρίνισε, δεν είναι μόνο ως προς το αν θα φύγει κάποιος από την καραντίνα ή όχι.
Επανέλαβε ότι, μέχρι πρόσφατα το κράτος είχε θέσει 1.400 άτομα σε καραντίνα, σημειώνοντας ότι «αυτό ήταν ένα τεράστιο έργο, διότι πολλοί εξ αυτών είχαν καθημερινές ανάγκες, φαρμακευτική αγωγή και ούτω καθεξής».
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας, πρόσθεσε ο κ. Ιωάννου, είναι η δυνατότητα διενέργειας τεστ για τον κορωνοϊό, υπενθυμίζοντας ότι όλοι όσοι θα έρχονται, θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ κορωνοϊού. Οι δυνατότητες είναι περίπου 1.000 ανά δεκαπενθήμερο, εξήγησε, προσθέτοντας ότι «αυτό διαφοροποιείται από μέρα σε μέρα, με στόχο να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε πολλούς περισσότερους».
Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι στις δύο κατηγορίες που ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες των φοιτητών για τους οποίους αναμένεται να αρχίσει η ενημέρωση απ’ ευθείας από το Ιατροσυμβούλιο σήμερα για τα αποτελέσματα, όπως επίσης και την κατηγορία που αφορά όλους αυτούς που διαμένουν σε πανεπιστημιακές εστίες και βρίσκονται ήδη στο προπαρασκευαστικό πρόγραμμα που θα τους επιτρέψει να αρχίσουν το πανεπιστήμιο, ή στο πρώτο έτος σπουδών, «μπορούμε να πούμε ότι η προετοιμασία είναι έτοιμη και ευελπιστούμε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε αφίξεις από αυτές τις δύο κατηγορίες».
Σε ερώτηση για την καθυστέρηση του Ιατροσυμβουλίου και γιατί δεν ξεκίνησε ο επαναπατρισμός, προκειμένου να μην υπάρξει κενό, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι ο επαναπατρισμός ξεκίνησε εδώ και μέρες.
Ανέφερε ότι «θα εκδοθεί και σχετική ανακοίνωση αύριο το πρωί, ότι θα υπάρξουν πτήσεις από τη Γερμανία και τη Θεσσαλονίκη που θα φέρουν συμπατριώτες μας οι οποίοι εμπίπτουν στις κατηγορίες τις οποίες ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».
Πρόσθεσε ότι πτήση θα υπάρξει και κατά το Σαββατοκύριακο από τη Βρετανία, που θα μεταφέρει συμπατριώτες μας που εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες και θα προέρχονται από τις ΗΠΑ, από τη Νέα Ζηλανδία, από την Ελβετία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, τη Δανία και τη Σαουδική Αραβία.
«Είμαστε έτοιμοι να αρχίσει αμέσως ο επαναπατρισμός», επανέλαβε. Υπάρχει, σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, «ξεκάθαρος σχεδιασμός που υλοποιείται στη βάση των αποφάσεων που λαμβάνονται».
Πηγή: ΚΥΠΕ