Επέκταση των μέτρων μέχρι  το τέλος Απριλίου, σταδιακή επιστροφή των φοιτητών και στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων μέχρι τις 12 Ιουνίου, ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ο ΠτΔ, Νίκος Αναστασιάδης, στη διάρκεια των δηλώσεών του. Πλαισιωμένος από τους αρμόδιους Υπουργούς,  ανακοίνωσε τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τους πολίτες για την πειθαρχία τους και απηύθυνε εκ νέου έκκληση για παραμονή στο σπίτι. 

“Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα των μέτρων, χωρίς ποτέ να θέλω να δικαιολογώ αδικαιολόγητη αισιοδοξία, τα μέτρα που λάβαμε αποδίδουν, με βάση τους ειδικούς. Φαίνεται ακτίδα φωτός.  Δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε χαλάρωση γιατί θα οδηγούμασταν σε αναστροφή με καταστροφικές συνέπειες”, ανέφερε ο ΠτΔ.

Όπως είπε, στις αποφάσεις καθορίζονται λεπτομερώς τόσο οι αριθμοί, όσο και τα χρονοδιαγράμματα, ενώ έχουν καθοριστεί τα μέτρα προστασίας και αποτροπής διασποράς.

Αποφασίστηκε όπως παραταθούν όλα τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι 30 Απριλίου, χωρίς καμιά εξαίρεση για τις γιορτές του Πάσχα.

Όσον αφορά στους φοιτητές, αποφασίστηκε η σταδιακή επιστροφή τους, όπως και επαναπατρισμός κατηγοριών Κυπρίων πολιτών, που θα λαμβάνονται με βάση τις επικρατούσες καταστάσεις και τη γνώμη των επιστημονικών συνεργατών της κυβέρνησης

Διεξαγωγή δειγματολογικών εξετάσεων ανά επαρχία, όπως έγινε στην Πάφο,  διεξαγωγή 20 χιλιάδων δειγματοληπτικών εξετάσεων σε άτομα που με βάση τα διατάγματα συνεχίζουν να εργάζονται, είτε στον ιδιωτικό είτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δειγματοληπτικές εξετάσεις σε όσους επιστρέψουν στην Κύπρο.

Παράταση της κρατικής στήριξης μέχρι τις 12 Ιουνίου

Παράταση, μέσω των ειδικών σχεδίων, κυβερνητικής στήριξης των  εργαζομένων και επιχειρήσεων μέχρι τις  12 Ιουνίου, στη βάση σχετικών κριτηρίων.  
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι δεν κινδυνεύει ο τρόπος ζωής, αλλά η ίδια η ζωή μας.  “Όταν θα βρεθούμε χωρίς περιορισμούς στο επόμενο εορταστικό τραπέζι, να μην λείπει από εμάς ούτε παππούς, ούτε παιδιά, ούτε γονείς. Ούτε τυχαία είναι όσα ενθαρρυντικά καταγράφονται. Θέλω να ευχαριστήσω τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας που πειθαρχούν στα μέτρα. Να φανούμε για άλλη μια φορά το ίδιο δυνατοί, για να προστατέψουμε την οικογένεια, τους αγαπημένους και τους εαυτούς μας. Όσα λιγότερα κρούσματα, τόσο πλησιάζουμε στη μέρα που θα επιστρέψουμε στη ζωή μας”.

Ευχαρίστησε τους πολίτες που πειθαρχούν και δίνουν μαθήματα σε όσους αρνούνται να επιδείξουν πειθαρχία.

“Πρέπει να φανούμε δυνατοί, προκειμένου να προστατευτούμε. Κάθε μέρα που περνά με λιγότερα κρούσματα, μας φέρνει πιο κοντά στη μέρα που η ζωή μας θα επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς. Μείνετε Σπίτι και θα τα καταφέρουμε”, είπε ενδεικτικά.