Αχτίδα αισιοδοξίας αποτελεί το πρόσφατο προσχέδιο Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μη έχοντας άλλη επιλογή προχωρούμε στα μέτρα ανακοπής στην πράσινη γραμμή, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, σημειώνοντας πως όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι ο εχθρός είναι ένας και «τα ψευτοδιλήμματα που κάποιοι θέτουν», δεν ακουμπούν την Κυβέρνηση.
Οι αναφορές του Υπουργού Εσωτερικών στις τελευταίες εξελίξεις μετά τις νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, έγιναν κατά τον επιμνημόσυνο του λόγο στο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα 55-59’ Παναγιώτη Τουμάζου, που τελέστηκε στο Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, στην Επισκοπή Λεμεσού.
Όπως είπε ο Νίκος Νουρής, ενώ για 48 ολόκληρα χρόνια η Τουρκία προσπαθεί να εποικίσει το κατεχόμενο τμήμα της πατρίδας μας, τους τελευταίους μήνες γινόμαστε μάρτυρες ενός ακόμα μεθοδευμένου και ειδεχθούς εγκλήματος, «του οιονεί «εποικισμού» των εδαφών που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω της καθημερινής, συστηματικής και καθοδηγούμενης προώθησης χιλιάδων παράτυπων μεταναστών, μέσω της πράσινης γραμμής».
Πρέπει να αφυπνιστούμε και να αντιληφθούμε κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι ότι ο εχθρός ένας είναι και μια και η πατρίδα μας, υπογράμμισε και διαμήνυσε πως «μπροστά στον κίνδυνο που σήμερα διατρέχουμε δεν χωρούν ούτε κομματικές έριδες ούτε ψηφοθηρικές τάσεις».
«Τα ψευτοδιλήμματα που κάποιοι θέτουν, η κριτική και ενίοτε η πολεμική που ασκείται, από μια μικρή μειοψηφία, δεν μας ακουμπούν, απλά γιατί κάθε μας ενέργεια στοχεύει απλά και μόνο για την εξυπηρέτηση του καλώς νοουμένου συμφέροντος της πατρίδας», συμπλήρωσε.
Υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου γιατί το ποσοστό αιτητών ασύλου έφτασε στις χώρες τους το 1% του πληθυσμού, διερωτήθηκε τι πρέπει να κάνουμε εμείς που το δικό μας ποσοστό έφτασε στο 6%.
Ο ΥΠΕΣ ανέφερε ότι αυτή η νέα παράνομη εισβολή πληθυσμών στις ελεύθερες περιοχές, αποτελεί ακόμη μια έκνομη ενέργεια της Τουρκίας, που στόχο έχει τη δημογραφική αλλοίωση και αλλοτρίωση της χώρας μας και πως οι Τούρκοι επιδιώκουν ακόμη την πρόκληση οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων.
Υπογράμμισε ακόμη ότι «δεν έχουμε καμιά αναστολή και κανένα δισταγμό να δώσουμε κάθε βοήθεια και στήριξη στους πραγματικά έχοντες ανάγκη» και πως οι κατευθυνόμενοι από την Τουρκία δεν είναι πρόσφυγες, αλλά οικονομικοί μετανάστες «που στην πλειοψηφία τους, τους βαφτίζουν ψευδοφοιτητές οι αρχές του ψευδοκράτους».
Ο Νίκος Νουρής χαρακτήρισε «αχτίδα αισιοδοξίας» το πρόσφατο προσχέδιο Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που μας αναγνωρίζει επίσημα και για πρώτη φορά, το δικαίωμα παρεμπόδισης εισόδου στη Δημοκρατία παράτυπων μεταναστών μέσω της Πράσινης Γραμμής, διασαφηνίζοντας ότι αυτή δεν αποτελεί το εξωτερικό σύνορο.
Και είναι, συνέχισε, γι΄αυτό τον λόγο «που μη έχοντας άλλη επιλογή προχωρούμε στα μέτρα ανακοπής στην πράσινη γραμμή, γιατί μπροστά σε αυτές τις απειλές, η Κυβέρνηση δεν μπορεί να εφησυχάζει». «Ακατάπαυστα και προς κάθε κατεύθυνση στηλιτεύουμε τις παράνομες ενέργειες, που αντιβαίνουν το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», είπε.
Είναι για τον ίδιο λόγο, εξήγησε, που ζήτησε προχθές στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών, στο Λουξεμβούργο, να τεθούν συγκεκριμένοι όροι που να προστατεύουν την Κυπριακή Δημοκρατία από τις μεταναστευτικές ορδές, πριν την παραχώρηση βοήθειας 200 εκατομμυρίων που προορίζεται για την Τουρκία. Πρόσθετα, ανέφερε, « διεκδικήσαμε την ανάγκη αναστροφής των τουρκικών ενεργειών, συμπεριλαμβανομένων των τετελεσμένων που επιχειρούν στην κλειστή πόλη των Βαρωσίων».
Σύμφωνα με τον κ.Νουρή, είναι η ώρα, μακριά από τακτικισμούς, η Τουρκία να δείξει στην πράξη ότι διαθέτει τη βούληση να κτίσουμε τις βάσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στον Γενικό Γραμματέα να κηρύξει την επανέναρξη ενός επί ίσοις όροις διαλόγου.
Υπενθύμισε ακόμη ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «έχει καλέσει επανειλημμένα τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας να αποδεσμευτούν από τις αγκυλώσεις της Άγκυρας, ώστε μαζί να καρπωθούμε τα οφέλη που μας προσφέρει η Ευρωπαϊκή μας προοπτική, σε μια επανενωμένη και απολύτως ανεξάρτητη πατρίδα, απαλλαγμένη από τις όποιες εξαρτήσεις».
Στον επιμνημόσυνο του λόγο, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ακόμη πως μνημόσυνα όπως το σημερινό, μας αναβαπτίζουν στο κορυφαίο έπος της ιστορίας μας και ξεσκονίζουν την ιστορική μας μνήμη, θυμίζοντας το εθνικό μας χρέος και καθήκον, που μας προστάζει να φανούμε αντάξιοι συνεχιστές του αγώνα των ηρωικών παλληκαριών μας, ώστε να παραδώσουμε στα παιδιά μας το ίδιο απόθεμα εθνικής αξιοπρέπειας που εμείς κληρονομήσαμε.
«Μας υπαγορεύουν ακόμα να αγωνιστούμε αταλάντευτα και ανυποχώρητα για να διαφυλάξουμε το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού στη γη των προγόνων μας», πρόσθεσε και επανέλαβε ότι «αμετάθετος και αμετάκλητος στόχος μας είναι να συνεχίσουμε ενωμένοι να εργαζόμαστε ακούραστα για την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του εθνικού μας προβλήματος, όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τις αρχές και αξίες της ΕΕ».
Η απόδοση τιμής σε αυτούς που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου και θεμελίωσαν με τον θάνατό τους την Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί ανεξόφλητο και επιτακτικό χρέος για όλους εμάς, συμπλήρωσε.
Πηγή: ΚΥΠΕ