Στόχος των περιοριστικών μέτρων είναι να προβαίνουν οι πολίτες στις άκρως απαραίτητες μετακινήσεις, τόνισε, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του σταθμού μας, ο συντονιστής του γραφείου του υπουργείου Εσωτερικών, Λοΐζος Μιχαήλ, προσθέτοντας πως «είναι η στιγμή να επιδείξουμε υπευθυνότητα για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας».

Σχετικά με την ενημέρωση των αλλοδαπών για τα διατάγματα που έχουν εκδοθεί, ο κ. Μιχαήλ τόνισε πως το ΥΠΕΣ έχει προχωρήσει στην έκδοσή τους σε 13 γλώσσες που καλύπτουν όλες τις εθνικότητες που διαμένουν στην Κύπρο.

Αναφορικά με το κλείσιμο των υπεραγορών τις Κυριακές, ο συντονιστής του γραφείου του ΥΠΕΣ ανέφερε πως αποφασίστηκε, αφού διαπιστώθηκε πως οι υπεραγορές είχαν καταστεί χώροι για βόλτα τις Κυριακές από οικογένειες.

Δίνοντας διευκρινίσεις για διάφορα ζητήματα γύρω από τους περιορισμούς, ο κ. Μιχαήλ διευκρίνισε πως οι πολίτες μπορούν να μεταβούν για φροντίδα του χωραφιού τους αξιοποιώντας την 8η αιτιολόγηση κι έχοντας μαζί τους αποδεικτικό στοιχείο της κατοχής του χωραφιού, ακόμη κι αν βρίσκεται σε άλλη επαρχία. Τόνισε, ωστόσο, πως δεν επιτρέπεται μετακίνηση σε εξοχικό.

Είπε ακόμη πως δεν χρειάζεται μήνυμα για τις βόλτες του σκύλου στον περιβάλλοντα χώρο της κατοικίας, όμως για σκοπούς άσκησης πρέπει να σταλεί μήνυμα και να γίνει σε εύλογο χρονικό διάστημα, εντός του οικοδομικού τετραγώνου.

Ξεκαθάρισε, τέλος, πως απαγορεύεται η συνάθροιση στις παραλίες και κατ’ επέκταση το κολύμπι στη θάλασσα, εκτός εάν κάποιος έχει ιατρικό πιστοποιητικό γι’ αυτό.