Αναμένουμε τις επόμενες μέρες να δούμε τα αποτελέσματα των μέτρων που εφαρμόσαμε σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννους, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνάντησης με το Προσωρινό Συντονιστικό Συμβούλιο του Επαρχιακού Οργανισμού Λευκωσίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για αναχαίτιση των μαζικών αφίξεων μεταναστών και τη συνεργασία με τον Λίβανο για αποτροπή του απόπλου σκαφών με προορισμό την Κύπρο, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως μετά την επίσκεψη κυπριακής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον Λίβανο, δόθηκαν δεσμεύσεις ότι οι αρχές της χώρας θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν τον απόπλου σκαφών.

«Επίκειται και επίσκεψη αρμόδιου Επιτρόπου, όπως και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (σ.σ. στον Λίβανο). Από εκεί και πέρα, εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία, έχουμε πάρει κάποια άλλα μέτρα για αποτροπή των ροών, όπως αυτό που ανακοινώσαμε το Σάββατο και αφορά την αναστολή της εξέτασης των νέων αιτήσεων, το οποίο έτυχε και έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα των ενεργειών μας», υπογράμμισε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Εξάλλου, ερωτηθείς για την επιχείρηση που διενεργεί η Λιμενική Αστυνομία από χθες, ο Υπουργός δεν θέλησε να σχολιάσει, λέγοντας ότι πρόκειται για επιχειρησιακό σχεδιασμό, ενώ σε ερώτηση εάν αυτό που εφαρμόστηκε χθες είναι το σχέδιο β’, ο κ. Ιωάννου απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι το σχέδιο β’ θα ανακοινωθεί επίσημα όταν και εφόσον χρειαστεί.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει πρόθεση για αναθεώρηση των μέτρων, ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι όλα τα μέτρα αναθεωρούνται σύμφωνα με την αποτελεσματικότητά τους, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ