Εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν για τα παιδιά με αναπηρίες τα οποία αδυνατούν για ιατρικούς ή άλλους ψυχολογικούς λόγους να υποβληθούν σε rapid tests. Αφορμή οι περιπτώσεις ατόμων με αυτισμό, τα οποία σφαδάζουν κατά την διαδικασία εξέτασης.

Η Καρολίνα Στυλιανού εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας ενημέρωσε την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, ότι υπάρχει η δυνατότητα εξέτασης στα δημόσια νοσοκομεία με την λήψη σάλιου, το οποίο στην συνέχεια υποβάλλεται σε εξέταση PCR μοριακής διάγνωσης. Οι γονείς μπορούν να κλείνουν ραντεβού μέσω των σχολικών μονάδων των παιδιών.

Το Υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι τα τεστ με σάλιο από μόνα τους, δεν είναι αξιόπιστα από μελέτες που έγιναν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Χρησιμοποιείται το σάλιο για μοριακά τεστ και όχι για γρήγορα τεστ.

Ο Χρίστος Αυγουστίνος προεδρεύων της Παγκύπριας Ομοσπονδίας γονιών με παιδιά με αναπηρίες, ανέφερε ότι το 97% των παιδιών υποβάλλονται σε rapid test στα εννέα ειδικά σχολεία. Ωστόσο κάποιοι γονιοί αρνούνται το τεστ και γι’ αυτούς και για τα παιδιά τους, με αποτέλεσμα δύο σχολεία να κλείσουν λόγω κορωνοϊού.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος ενέγραψε το θέμα, ανέφερε ότι θα αποσταλεί επιστολή στο Υπουργείο Υγείας, για να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα τα χίλια περίπου παιδιά με αναπηρίες