Όλες οι ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, είναι επικεντρωμένες στην προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου και δημιουργίας δεδομένων που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των συνομιλιών, για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος, η οποία θα απελευθερώσει οριστικά την πατρίδα μας, δημιουργώντας τις συνθήκες εκείνες που θα παρέχουν ασφάλεια και ευημερία, είπε την Κυριακή ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας,

Μιλώντας στο ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα της κοινότητας Ιδαλίου, Δημήτρη Χάματσου, ο Υπουργός Άμυνας τόνισε επίσης πως πρέπει να είναι σημαντικός ο ρόλος και η εμπλοκή και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέραν του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Επεσήμανε ακολούθως ότι σ’ αυτό το πλαίσιο δε χωρούν επικοινωνιακά παιχνίδια, αχρείαστες επιρρίψεις ευθυνών, θρασύτατες αξιώσεις και διεκδικήσεις, προκλητικές ενέργειες, οι οποίες αποσκοπούν στη δημιουργία νέων τετελεσμένων.

Τόνισε ότι «η πρόταση λύσης δυο ανεξάρτητων κρατών, δεν αποτελεί επιλογή για μας. Τουναντίον, δυναμιτίζει κάθε ενέργεια που αποσκοπεί στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Είπε επίσης πως «η καθ΄ όλα αρνητική στάση της Τουρκίας, δε μειώνει τη δική μας διάθεση και προσήλωση να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να επιτύχουμε τον τελικό μας στόχο, τη λύση του Κυπριακού και την υπεράσπιση των δικαίων του λαού μας».

Ο Υπουργός Άμυνας έκανε εκτενή αναφορά στη θυσία του ήρωα και την περίοδο των διακοινοτικών ταραχών του 1963 – 64, κατά τις οποίες έχασε την ζωή του ο Δημήτρης Χάματσος, και είπε πως την ώρα της κρίσης ο 18χρονος τότε μαθητής απέδειξε ότι, παρά το νεαρό της ηλικίας του, είχε μεγάλο απόθεμα αποφασιστικότητας, τόλμης και ανδρείας.

Πρόσθεσε ότι ο Χάματσος δεν λύγισε, δεν δίστασε, δεν λιγοψύχησε και ανέφερε πως λαμβάνοντας το μήνυμα που υπαγορεύει η θυσία του, “ανανεώνουμε, τον όρκο ότι δεν θα απεμπολήσουμε επ’ ουδενί αυτά που μας ανήκουν, δεν θα ξεπουλήσουμε, ποτέ και για κανένα λόγο, ό,τι για αιώνες διαμορφώνει την εθνική μας ταυτότητα” για να “αποδειχθούμε αντάξιοι της πορείας των ηρώων της πατρίδας μας, οι οποίοι προσέφεραν τη ζωή τους για τον ιερό σκοπό της υπεράσπισης της πατρίδας.

Πηγή: ΚΥΠΕ