«Η Κύπρος μπήκε με το δεξί στην αρχή και της β’ φάσης του Γενικού Σχεδίου Υγείας» δήλωσε σήμερα, 3η μέρα καθολικής εφαρμογής του ΓεΣΥ, ο οπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση και παρά τα προβλήματα από την πανδημία του κορωνοϊού, πήραμε την απόφαση όπως ξεκινήσουμε σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς».

Έπειτα από επίσκεψή του στο Αρεταίειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο, το οποίο απάντησε θετικά στο κάλεσμα του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ο κ. Ιωάννου δήλωσε πως «μπήκαμε με το δεξί στην αρχή», είναι, ωστόσο, σίγουρο ότι θα προκύψουν προβλήματα στη συνέχεια.

Πρόσθεσε ότι «έγινε μια υπεράνθρωπη προσπάθεια τόσο από τον ΟΑΥ όσο και από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ούτως ώστε όλα αυτά που έπρεπε να γίνουν τους τελευταίους τρεις μήνες, να γίνουν σε τρεις εβδομάδες».

Μπορεί να προκύψουν κάποια προβλήματα και ειδικά θεωρώ τις επόμενες μέρες λόγω των αναβληθεισών προγραμματισμένων εγχειρήσεων τους τελευταίους δύο μήνες, θα υπάρξει πιθανότατα καθυστέρηση και κάποια προβλήματα. Εδώ είμαστε να τα εντοπίσουμε και να τα επιλύσουμε, είπε ο υπουργός Υγείας.

Είπε ακόμη ότι «η συνεργασία των διευθυντών και των μετόχων των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων με τον ΟΑΥ είναι σημαντική, διότι μόνο μέσα από τη συνεργασία μπορούν να επιλυθούν και να ξεπεραστούν τυχόν προβλήματα και να βελτιώνουμε το ΓεΣΥ».

Όπως εξήγησε ο υπουργός, «το ΓεΣΥ ξεκίνησε με έναν σχεδιασμό, αλλά η πρόθεσή μου τόσο η δική μου όσο και της κυβέρνησης είναι η συνεχής βελτίωση η οποία μπορεί να επέλθει μόνο μέσω της συνεχούς ανταλλαγής απόψεων και εισηγήσεων, προβλημάτων που πιθανόν να εμφανιστούν» .

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση από τον ΟΑΥ, έχουν εξυπηρετηθεί πάνω από 500 δικαιούχοι τις πρώτες δύο μέρες, χωρίς, όπως διευκρίνισε, να γνωρίζουμε προς το παρόν σε ποια νοσηλευτήρια εξυπηρετήθηκαν μέχρι στιγμής αυτά τα άτομα.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο υπουργός Υγείας είπε ότι μέχρι σήμερα το πρωί υπεγράφησαν 30 συμβόλαια, ενώ αναμένεται εντός της ημέρας να υπογραφούν άλλες πέντε συμβάσεις μεταξύ ΟΑΥ και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και θα ακολουθήσουν και άλλα τις επόμενες μέρες.

Ερωτηθείς στη συνέχεια εάν προβληματίζει το γεγονός ότι δεν επήλθε συμφωνία μεταξύ των συντεχνιών των ιατρών του δημοσίου και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), ο κ. Ιωάννου απάντησε αρνητικά. Είπε ότι πρόκειται για ένα θέμα που χειρίζεται ο ΟΚΥπΥ με τη συνεισφορά του γραφείου του υπουργού, αλλά και των γενικών διευθυντών των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών, ενώ την Τρίτη 2 Ιουνίου στη συνάντηση συντεχνιών και ΟΚΥπΥ τέθηκαν οι παράμετροι και πλέον εναπόκειται στις δύο πλευρές να βρουν μια λύση.

«Θεωρώ ότι τα δεδομένα και ειδικά τα οικονομικά, είναι πάρα πολύ καλά» σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Σε ερώτηση αναφορικά με τη βιωσιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ο υπουργός απάντησε πως αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί, συμπληρώνοντας πως «για να είναι βιώσιμα τα δημόσια νοσηλευτήρια πρέπει να υπάρχει και ένας έλεγχος στα κόστη τους.

«Εάν τα κόστη αυξηθούν αλόγιστα, είτε μέσω μισθολογικών παραχωρήσεων, είτε μέσω άλλων παραχωρήσεων, δεν θα είναι βιώσιμα. Αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός μας και έχουν τεθεί παράμετροι στο Διοικητικό Συμβούλιο από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Υγείας, ούτως ώστε να είναι οικονομικά βιώσιμα τα δημόσια νοσηλευτήρια», εξήγησε περαιτέρω.

Από την πλευρά του, ο γενικός εκτελεστικός διευθυντής του Αρεταίειου Νοσοκομείου, Μιχάλης Παπαδόπουλος, εξέφρασε την ετοιμότητα του νοσηλευτηρίου να συνεχίσει να παρέχει την ίδια υψηλής ποιότητας εξυπηρέτηση στους πολίτες και τώρα με την ένταξή του στο ΓεΣΥ.

Αναφερόμενος στα κυριότερα προβλήματα που αντιμετώπισε το νοσηλευτήριο τις πρώτες μέρες λειτουργίας του εντός ΓεΣΥ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι επικεντρώνονται σε τεχνικά ζητήματα του λογισμικού, τα οποία με τη βοήθεια και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας επιλύονται.

Πρόσθεσε ότι πολίτες δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τη β’ φάση του ΓεΣΥ, ενώ το ίδιο πρόβλημα προκύπτει και με κάποιους εκ των ιατρών οι οποίοι δεν έχουν ακόμα αρκετή εξοικείωση με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται, ζητήματα όλα που μπορούν να αντιμετωπισθούν.

Μετά το Αρεταίειο Νοσοκομείο, ο υπουργός Υγείας επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και αύριο Πέμπτη αναμένεται να επισκεφθεί το Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ